Εβδομήντα επτά χρόνια μετά την άνανδρη σφαγή 317 συνανθρώπων μας στο μαρτυρικό Κομμένο από τους Γερμανούς εισβολείς, οι μνήμες παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.
Και αυτή την Κυριακή, το πρωί της 16ης Αυγούστου, τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας με μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο μνημείο στο Κομμένο.
Μετά το μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, πρωτοστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Άρτης κκ. Καλλίνικου, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το Ηρώο.
Η εκδήλωση μνήμης συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό της δημάρχου Νικολάου Σκουφά κας Ροζίνας Βαβέτση, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως:
“Στη συνείδηση όλων των ανθρώπων, η σφαγή των αμάχων όπου ανυπεράσπιστοι κι ανυποψίαστοι μετατρέπονται σε τραγικά θύματα μιας οργανωμένης επίθεσης, μόνο ως έγκλημα κατά της ανθρώπινης φύσης μπορεί να καταγραφεί. Το Κομμένο είναι ο τόπος των αντιθέσεων. Της σφαγής και της ελπίδας, του θανάτου και της ζωής.
Ο τόπος των ανθρώπων που ξέρουν να συγχωρούν αλλά δε θα ξεχάσουν ποτέ”.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Ιωαννιτών κος Μωυσής Ελισάφ ο οποίος ανέλυσε το χρονικό της σφαγής.
Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών με την ανάγνωση των ονομάτων όλων των θυμάτων, και στη συνέχεια η κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της κατάθεσης στεφάνου από τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος, την κα Αρτεμισία Κοντογιάννη και τους κυρίους Θεόδωρο Σκάρα και Δημήτριο Στασινό.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης, η κα Αθηνά Καλύβα γενική γραμματέας φορολογικής πολιτικής ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι βουλευτές Άρτας κύριοι Γεώργιος Στύλιος και Χρήστος Γκόκας, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας κος Βασίλης Ψαθάς, ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κος Κάρστεν Μίλερ με την επίτιμη πρόξενο κα Κέρστιν Λορ, ο πρόεδρος μαρτυρικών χωριών και πόλεων, δήμαρχος Καλαβρύτων κος Θανάσης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας κος Γιάννης Σταθάς, ο δήμαρχος Ζηρού κος Νίκος Καλαντζής, ο δήμαρχος Πρεβέζης κος Νικόλαος Γεωργάκος, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής συνομοσπονδίας κος Χρυσόστομος Κιάμος, κι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και των αποστράτων.
Την εκδήλωση μνήμης παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και απλοί πολίτες.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου από το άγημα του Ελληνικού στρατού.

Συνέντευξη Δημάρχου κας Ροζίνας Βαβέτση στο MEGA:

https://www.megatv.com/megagegonota/article.asp…