Δήμος Νικολάου Σκουφά
  • English
  • Ελληνικά
Δήμος Νικολάου Σκουφά

Δήμος Νικολάου Σκουφά

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, είναι ένας ιστορικός Δήμος καθώς φέρει το όνομα του Εθνεγέρτη και Ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας, Νικολάου Σκουφά, ο οποίος γεννήθηκε στο Κομπότι και αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα της Επανάστασης του Γένους.

Έχει έκταση Εμβαδόν: 225,9 km² κι έχει ως έδρα το Πέτα και ιστορική έδρα το Κομμένο.

Επιπροσθέτως, στις σελίδες της νεότερης ιστορίας της χώρας είναι με έντονα γράμματα χαραγμένες, η “Μάχη του Πέτα” της 4ης Ιουλίου του 1822 με την θυσία των Ελλήνων και Φιλελλήνων στον αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας, καθώς και το “Ολοκαύτωμα του Κομμένου” της 16ης Αυγούστου 1943 με την σφαγή 317 αμάχων από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Ο δήμος μας έχει να επιδείξει μοναδικές ομορφιές καθώς το έντονο και σπάνιο γεωγραφικό ανάγλυφο προσδίδει αξιοζήλευτες εναλλαγές στο φυσικό του τοπίο.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα τοπία, είναι από του ελάχιστους δήμους της Ελλάδας που διαθέτει εκτός από ημιορεινές περιοχές και θάλασσα (Αμβρακικός κόλπος) και κάμπο με πλούσια παραγωγή και δύο ποταμούς να τον διασχίζουν (Άραχθος και Βωβός) και λίμνη (μικρή και μεγάλη λίμνη Πουρναρίου), ακόμα και δύο μικρούς καταρράκτες!
Η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής δε, είναι άκρως εντυπωσιακή!

Στο βόρειο τμήμα του, που είναι ημιορεινό, δεσπόζει το Πέτα, με την παραδοσιακή του Πλατεία, τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, το Μνημείο των Φιλελλήνων, την Μονή του Θεοτοκιού, το Λαογραφικό Μουσείο, την πανέμορφη Λίμνη Πουρναρίου και την πανοραμική θέα προς την Άρτα και τον Αμβρακικό Κόλπο.

Την ημιορεινή ζώνη συμπληρώνουν οι καταπράσινοι οικισμοί του Κλειστού, του Ζυγού, της Μαρκινιάδας, της Μέγκλας και των Μελατών οι οποίοι προσφέρουν μαγευτική θέα προς τη λίμνη.

Κατηφορίζοντας συναντά κανείς, τον οικισμό του Άγιου Δημήτριου με την όμορφη πλατεία του, το παραδοσιακό Νεοχωράκι με τα πέτρινα σπίτια του, την όμορφη Αμφιθέα και την γραφική Μεγάρχη.

Στο κεντρικό σημείο του Δήμου βρίσκεται το Κομπότι, με αξιοθέατα τον Ανδριάντα του Νικολάου Σκουφά, το Λιμάνι και το Περιβαλλοντικό Κέντρο Κόπραινας, την Παραλία Ράμματος και την Παλιά Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, καθώς και οι Σελλάδες με την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Λίγο πιο ανατολικά, ψηλά στο λόφο, στέκεται σαν στολίδι το Φωτεινό με την μοναδική του θέα προς τον Αμβρακικό.

Αμφιθεατρικά στον απέναντι λόφο είναι χτισμένη η Περάνθη που ατενίζει τον κάμπο της Άρτας και τον Αμβρακικό Κόλπο.

Στο νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα του δήμου, που είναι πεδινό και διασχίζεται από τους ποταμούς Άραχθο και Βωβό, συναντά κανείς, πολλούς διάσπαρτους αγροτικούς οικισμούς.
Ανατολικά του ποταμού βρίσκονται οι Συκιές, ο Λουτρότοπος και το μαρτυρικό Κομμένο.

Στην απέναντι όχθη, δίπλα στην πανέμορφη κοίτη του Αράχθου, είναι χτισμένο το Νεοχώρι, με το Παραποτάμιο Πάρκο του, τη γραφική παραλία Πλατανάκι και τις μαγευτικές λιμνοθάλασσες με τα διβάρια τους.
Το όμορφο σκηνικό συμπληρώνουν διαδοχικά, ο Παχυκάλαμος, η Ακροποταμιά, ο Ανθότοπος, Αγία Παρασκευή και τα Κολομόδια.

Πρόκειται για μια όμορφη περιοχή, με ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους, με μαγευτικά τοπία, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Δήμος Νικολάου Σκουφά