Δήμος Νικολάου Σκουφά
  • English
  • Ελληνικά
Δήμος Νικολάου Σκουφά

Δημοτική Ενότητα Κομποτίου

Η Δημοτική Ενότητα Κομποτίου έχει έδρα το ιστορικό Κομπότι και βρίσκεται στο Ν.Α. τμήμα του Νομού Άρτας, 10 χλμ. νότια από την πόλη της Άρτας.

Αποτελείται από:

α) τη Δημοτική Κοινότητα Κομποτίου, που περιλαμβάνει τους οικισμούς Κομποτίου και Αγίου Νικολάου

β) την Τοπική Κοινότητα Σελλάδων, που περιλαμβάνει τους οικισμούς Σελλάδων και Αλωνίων

γ) την Τοπική Κοινότητα Φωτεινού, που περιλαμβάνει τον οικισμό του Φωτεινού

 

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, αυτή του 2011, έχει  3.287 δημότες  και 2.542 μόνιμους κατοίκους. Η περιοχή του Δήμου είναι πεδινή-ημιορεινή και η έκτασή της είναι 38,486 km2.

Ο τοπικός πληθυσμός ασχολείται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία με τους ελαιώνες, τους πορτοκαλεώνες αλλά και τις εκτάσεις με ακτινίδια να αποτελούν την πλειοψηφία της τοπικής παραγωγής.

Tο Κομπότι είναι η γενέτειρα του Νικολάου Σκουφά, ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας, του σοφού δασκάλου Ευσταθίου Γεροστάθη και του γιου του Κωνσταντίνου Γεροστάθη, εξέχοντος φιλικού και στενού συνεργάτη του Ιωάννη Καποδίστρια.

Μεγάλη ιστορία έχουν και οι Σελλάδες που θεωρούνται ότι υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων με μια εκδοχή να αναφέρει ότι πιθανόν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού να ήταν οι Σελλοί, ένας αρχαίος ηπειρώτικος λαός προερχόμενος από τη περιοχή της Δωδώνης των Ιωαννίνων.

Η Τοπική Κοινότητα Φωτεινού από την άλλη, είναι χτισμένη σε ένα υπέροχο λόφο 500μέτρων περίπου, σημείο από το οποίο η θέα είναι εκπληκτική καθώς μπορεί κανείς να δει ολόκληρο τον κάμπο αλλά και τον Αμβρακικό κόλπο.

Η Δ.Ε Κομποτίου μάλιστα επεκτείνεται μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και περιλαμβάνει το ιστορικό λιμάνι της Κόπραινας αλλά και τον Φάρο της Κόπραινας που βρίσκονται στα βόρεια παράλια του κόλπου.

 

 

 

 

 

 

 

Δήμος Νικολάου Σκουφά