Δήμος Νικολάου Σκουφά
  • English
  • Ελληνικά
Δήμος Νικολάου Σκουφά

Δημοτική Ενότητα Πέτα

Η Δημοτική Ενότητα Πέτα, με έδρα το ομώνυμο χωριό που είναι και η έδρα του Δήμου, έχει έκταση 105.571 στρέμματα, με την συντριπτική πλειοψηφία των εδαφών να αποτελείται από ημιορεινές εκτάσεις.

Η έκταση αυτή αντιπροσωπεύει το 45,52 % του Δήμου, το 6,5% του Νομού Άρτας και το 1,15% της Περιφέρειας Ηπείρου

Εκτείνεται στο βόρειο τμήμα του Δήμου Ν. Σκουφά και κατά την απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός (δημότες) της  ήταν 4.943 κάτοικοι. Ο μόνιμος πληθυσμός είναι 4.781 κάτοικοι.

Η Δημοτική Ενότητα Πέτα αποτελείται από:

α) τη Δημοτική Κοινότητα Πέτα, που περιλαμβάνει τους οικισμούς Πέτα, Αγίου Δημητρίου, Αμφιθέας, Άνω Άγιων Ανάργυρων, Κλειστού, Νεοχωρακίου και Πουρναρίου.

β) την Τοπική Κοινότητα Μαρκινιάδας, που περιλαμβάνει τους οικισμούς Μαρκινάδας, Διασέλλας, Ζυγού, Μέγκλας και Μελατών.

γ) την Τοπική Κοινότητα Μεγάρχης, που περιλαμβάνει τον οικισμό της Μεχάρχης.

Το κλίμα της περιοχής έχει βασικά τα στοιχεία του μεσογειακού κλίματος, χαρακτηρίζεται ως εύκρατο, με ήπιους, βροχερούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Σύνηθες φαινόμενο αποτελούν οι παγετοί κατά τους χειμερινούς μήνες προκαλώντας ζημιές στην δενδροκομική παραγωγή της περιοχής. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται στους 17-19 °C, οι πιο θερμοί μήνες χαρακτηρίζονται ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ενώ ο πιο ψυχρός μήνας είναι ο Ιανουάριος.

Το μέσο ετήσιο ύψος των βροχοπτώσεων ανέρχεται στα 1200,00 mm, οι πιο βροχεροί μήνες είναι από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, ενώ οι πιο ξεροί από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.

Η διακύμανση της υγρασίας θεωρείται κανονική, η μέση ετήσια υγρασία αγγίζει το 67,05%, το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας παρατηρείται το Νοέμβριο ενώ το μικρότερο τον Ιούλιο. Ανεμολογικά στην περιοχή πνέουν Βορειοανατολικοί άνεμοι με μέση ετήσια ένταση 5,4 kt.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της περιοχής ασχολούνται με την γεωργία με κυριότερες καλλιέργειες τα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή.

Η τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Η Δημοτική Ενότητα Πέτα υπάγεται Διοικητικά στην Περιφέρεια Ηπείρου, Δικαστικά στα Δικαστήρια της Άρτας, Οικονομικά στη Δ.Ο.Υ. Άρτας και Αρχαιολογικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Νομού Άρτας.

Δήμος Νικολάου Σκουφά