Με τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 200ων χρόνων από τη «Μάχη του Πέτα», κορυφώθηκαν την Κυριακή το βράδυ 10 Ιουλίου, οι εφετινές επετειακές – εορταστικές εκδηλώσεις «Φιλελλήνια 2022».
Χαιρετισμό απεύθυναν η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κα Ροζίνα Βαβέτση, ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Χρήστος Ντακαλέτσης και ο Πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα, κ. Artur Lompart, ενώ βασικός ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, πρόεδρος της Εταιρίας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό.
Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Κόμης Paul Normann, απόγονος του μεγάλου φιλέλληνα, στρατηγού Karl Friedrich Lebrecht von Normann, αρχηγού του Ελληνικού Τακτικού Στρατού το 1822.
Ιδιαίτερο τόνο στη βραδιά έδωσε η χορωδία Dresdner Kreuzchor, μια χορωδία που διεύθυνε στο παρελθόν ο Γερμανός φιλέλληνας μουσουργός, Johann Daniel Elster ο οποίος συμμετείχε στη μάχη του Πέτα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με το διεθνές μετάλλιο Lord Byron τιμήθηκαν ο Κόμης Paul Normann και ο μαέστρος της χορωδίας της Δρέσδης Matthias Bretschneider .
Επίσης, το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο Πέτα, βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους στον μαθητικό διαγωνισμό ο οποίος αφορούσε στη μάχη του Πέτα, ένας διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ολόκληρη η τελετή θα μεταδοθεί από το ART TV απόψε Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 22:00.