Ο Δήμος Ν. Σκουφά σας ενημερώνει ότι από την Τρίτη 3-10-2023 θα αρχίσει η διανομή των οικιακών κάδων κομποστοποίησης στους δικαιούχους, από τα κατά τόπους δημαρχεία σε Πέτα, Κομπότι, Νεοχώρι και το ΚΕΠ στο Κομμένο.

Το «Πρόγραμμα Οικιακής Κοµποστοποίησης» των φυτικών απορριμμάτων, αποτελεί μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης με δωρεάν διάθεση και διανομή των κατάλληλων οικιακών κάδων κομποστοποίησης και στόχο την αξιοποίηση των αποβλήτων και τη μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.

 


Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Πρόκειται για µια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οικιακά φυτικά απορρίμματα σε λίπασμα. Μια ουσία γνωστή ως κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Το παραγόμενο κομπόστ λαμβάνεται μετά από 4 ως 6 μήνες, ανάλογα με τη χρήση του κάδου, τις καιρικές συνθήκες και την επιμέλεια που δείχνουν οι χρήστες.

 

 

– Ο κάδος κομποστοποίησης τοποθετείται πάνω σε χώµα, όχι σε τσιµέντο, ώστε τα υλικά να έρθουν σε επαφή µε τους µικροοργανισµούς του εδάφους

– Το ιδανικό θα είναι να τοποθετηθεί σε σκιερό µέρος, κάτω από κάποιο αειθαλές δέντρο.

– Την πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τον κάδο φροντίζουμε να βάλουμε στη βάση διάφορα κλαδάκια, ώστε να δημιουργήσουμε επιπλέον συνθήκες αερισμού.

– Τεµαχίζουµε τα υλικά σε µικρά κοµµάτια πριν µπουν στον κάδο, ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια πάνω στην οποία θα δραστηριοποιηθούν οι μικροοργανισμοί της χώνευσης.

– Η υγρασία θα πρέπει να είναι περίπου 50-60%.

– Φροντίζουμε να βάζουμε πράσινα υλικά (φυλλώδη λαχανικά, γκαζόν κ.ά.) που προσδιδουν υγρασία στο οργανικό κλάσμα και ξηρά υλικά (ξυλώδη φυτικά υλικά, κλαδιά κά) σε ποσοτική αναλογία βάρους 2 προς 1.

– Το κομπόστ είναι άοσμο κι όταν εξέρχεται από τον κάδο είναι συνήθως ανομοιογενές και συστήνεται να κοσκινίζεται, ώστε να απομακρυνθούν μικρά κομμάτια υλικού που δεν χωνεύτηκε.

– Τα κομματάκια αυτά τα βάζουμε ξανά μέσα στον κάδο.

 

Ποια υλικά μπαίνουν στον κομποστοποιητή:

Στον κάδο κομποστοποίησης μπαίνουν υπολείμματα λαχανικών και φρούτα (όλα τεμαχισμένα, πατατόφλουδες, φλούδες από κρεμμύδια, μαρούλια κ.ά.), σάπια ή χαλασμένα φρούτα (να θάβονται μέσα στο υλικό), τσόφλια από αυγά (θρυμματισμένα) και ξηρούς καρπούς, υπολείμματα καφέ, τσαγιού και τα φίλτρα τους, κλαδιά δένδρων και θάμνων (τεμαχισμένα ή θρυμματισμένα), ροκανίδια και πριονίδια ξύλου (όχι από ξύλα που έχουν βερνίκια), κομμένο γκαζόν (ανακατεμένο με ροκανίδια ή διατηρώντας το εκτός κάδου για 1-2 ημέρες, ώστε να φύγει η υγρασία), φύλλα χλωρά και ξερά, διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν σποριάσει), χώματα από παλιές γλάστρες.

Τι δεν μπαίνει στον κομποστοποιητή:

Αντιθέτως, στον κάδο κομποστοποίησης δεν μπαίνουν πλαστικά, γυαλί, μεταλλικά αντικείμενα, τυπωμένο χαρτί, χαρτιά διάφορα, χαρτοπετσέτες, γόπες τσιγάρων, υπολείμματα φαγητών (κρέας, λίπη, κόκκαλα, λάδια), υλικά καθαρισμού και χημικά, φλούδες εσπεριδοειδών γιατί απομακρύνουν τους γαιοσκώληκες, κουκούτσια, σπόροι, κοπριές από σαρκοφάγα κατοικίδια ζώα, ρίζες από ντομάτες, αγριάδα και άλλα ζιζάνια που πολλαπλασιάζονται με ριζώματα και πευκοβελόνες σε μεγάλες ποσότητες γιατί περιέχουν ρητίνες που δυσκολεύουν την κομποστοποίηση.

 

Τα οφέλη της κομποστοποίησης:

  1. Παράγεται πλούσιο φυλλόχωμα, που είναι εδαφοβελτιωτικό, φυτικό λίπασμα κατάλληλο για κάθε κήπο.
  2. Περιορίζεται κατά 35%-40% ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων μειώνοντας το κόστος αποκομιδής τους και το θάψιμο στις χωματερές, εξοικονομώντας πόρους.
  3. Είναι μια εύκολη και δημιουργική διαδικασία για τους πολίτες και το όφελος επιστρέφει σ’ αυτούς. Δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά και έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Έχει μηδενικό κόστος εφαρμογής για τους πολίτες, διότι ο κάδος παρέχεται δωρεάν από το δήμο Νικολάου Σκουφά και το γέμισμά του γίνεται από τα οικιακά φυτικά απορρίμματα.
  5. Αποτελεί κρίκο της αλυσίδας σχεδιασμού μείωσης των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους, αποφεύγοντας δαπανηρές και συγκεντρωτικές λύσεις.
  6. Προστατεύει γενικότερα το περιβάλλον με την εξοικονόμηση πόρων, τον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία, την αντιμετώπιση της διάβρωσης των εδαφών, τον περιορισμό της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, τη συμβολή στη μείωση των εκπομπών CO2 και των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή.

 

Εγχειρίδιο Οικιακής Κομποστοποίησης