Βωβός ποταμός

 

Ο Βωβός ποταμός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει τα όρια του Δήμου Νικολάου Σκουφά μετά τον Άραχθο.
Ο δωροφέρτης της περιοχής, Βωβός ποταμός, μορφοποίησε εδώ και χιλιάδες χρόνια την περιοχή, την καλλώπισε με δελταϊκούς σχηματισμούς και υδροδοτεί τον Αμβρακικό κόλπο με γλυκά νερά, προσαυξάνοντας ταυτόχρονα και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ποτάμι σχετικά μικρό σε έκταση, μόλις μερικών χιλιομέτρων ουσιαστικά, καθώς ξεκινά μικρό και σχηματίζεται και μεγαλώνει εντός του κάμπου από διάφορα ρέματα και κανάλια που διασχίζουν την πεδιάδα, αλλά και από χείμαρρους και μικρούς ξεροπόταμους που έρχονται από τις ημιορεινές περιοχές.
Η τελευταία συνένωση του με κάποιο ρέμα πραγματοποιείται στη θέση «Διπόταμο ρέμα» που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Συκιές και Συκούλα.
Ο Βωβός ποταμός, χάρη σε αυτές τις πηγές υδάτων που τον τροφοδοτούν, έχει ροή όλο το χρόνο.
Το όνομά του το πήρε χάρη στην ηρεμία της ροής του. Και δίπλα του να σταθεί κανείς, δε θα ακούσει τα νερά του να κυλούν, ακόμα κι αν τα πουλιά που πετούν από πάνω του ή ξεκουράζονται στις όχθες του, σιγήσουν εντελώς.
Το ποτάμι, διασχίζει τον κάμπο, περνώντας πίσω από το λιμάνι της Κόπραινας και έχοντας από την άλλη του πλευρά την λιμνοθάλασσα του Αγρίλου.
Στη συνέχεια συνεχίζει παράλληλα με το μονοπάτι που οδηγεί στο Φάρο της Κόπραινας και αφού τον προσπεράσει, καταλήγει ένα χιλιόμετρο μετά περίπου, στην «μύτη» της Κόπραινας σημείο γνωστό και ως «Άκρα Κοπραίνης» για να εναποθέσει τα νερά του στον Αμβρακικό κόλπο.
Το σημείο μάλιστα στο οποίο εκβάλει, δεν απέχει πολύ από αυτό όπου καταλήγει ο Άραχθος ποταμός.

 

Address:

Unnamed Road, Nikolaos Skoufas 470 40, Ελλάδα