Στις 4 Ιουλίου του 1822, η Μάχη του Πέτα τελείωσε με την ήττα των ελληνικών και φιλελληνικών στρατευμάτων, παρά τη γενναία τους στάση.

Στην έσχατη φάση της μάχης, ο λόχος του Μιεζεγιέφσκι περικυκλώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του χωριού και αποδεκατίστηκε μετά από πολύωρη μάχη κι όχι πριν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στον εχθρό.

Μια συγκινητική περιγραφή των τελευταίων στιγμών της ζωής του Μιεζεγιέφσκι δημοσιεύεται στα απομνημονεύματα του συντρόφου του, Ντάνιελ Γιόχαν Ελστερ, ο οποίος τον γνώριζε ως «Μιζέφσκι»: «Ακολουθήστε με! Συμπατριώτες, γενναίοι Πολωνοί, ακολουθήστε με στην Νίκη ή στον Θάνατο» – φώναξε ο διοικητής και όταν οι Τούρκοι περικύκλωσαν τον λόχο που υπερασπιζόταν την εκκλησία, οι Πολωνοί σκαρφαλωμένοι στην οροφή του ναού, δεν χρησιμοποιούσαν πλέον σπαθιά, λόγχες ή μαχαίρια, αλλά γροθιές, καρφιά και δόντια.

Σήμερα, στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας, στέκει ένας σταυρός και πλάκες στις οποίες έχουν χαραχθεί τα ονόματα αυτών των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία της Ελλάδας

Address:

5355+QX Πέτα, Ελλάδα