Μικρός καταρράκτης Πλατανιάς

 

Ναι έχουμε και καταρράκτη!
Μικρός μεν, πανέμορφος δε.

Υπάρχει ένα μέρος που μπορεί να μη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα διάσημα μέρη της Ελλάδας, μα η ομορφιά του είναι αδιαμφισβήτητη κι αποτελεί ένα ακόμη σημείο αναφοράς για τον δήμο Νικολάου Σκουφά.
Πρόκειται για τον Πλατανιά, που πήρε το όνομά του φυσικά, από τα μεγάλα πλατάνια που δεσπόζουν στο τοπίο.

Ανάμεσα στα πανύψηλα αυτά δέντρα, περνά ο Κομποτέϊκος χείμαρρος με τα λιγοστά του νερά. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τουλάχιστον. Όταν «φουσκώνει» όμως είναι ικανός να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του, όπως έκανε άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν.
Σε στιγμές ηρεμίας πάντως, το θέαμα στον Πλατανιά είναι άκρως εντυπωσιακό, και προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης και σύνδεσης με την υπέροχη ελληνική φύση.
Εκεί θα βρει κανείς και τον μικρό μας καταρράκτη.
Ένα στολίδι κατασκευασμένο από τη φύση. Όχι μεγάλου ύψους βέβαια αλλά η θέασή του παραμένει σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακή.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή της πανίδας στην περιοχή, ο τόπος αυτός σφύζει από ζωή. Δεκάδες είδη πτηνών, ερπετά, αμφίβια, και μικρά θηλαστικά συνθέτουν ένα μοναδικό οικοσύστημα.

Στην περιοχή, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο διάφορες εκδηλώσεις από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, με πιο γνωστή αυτή που γίνεται κάθε Πρωτομαγιά.
Για να μεταβεί κανείς στον Πλατανιά, θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που οδηγεί από το Κομπότι προς τη Φλωριάδα μέχρι να φτάσει στο ύψος της «Κούλιας» το παλαιό οθωμανικό φυλάκιο. Από εκεί, με κατεύθυνση προς τα αριστερά, και διανύοντας μια απόσταση μικρότερη των χιλίων μέτρων, θα βρεθεί σε αυτό το καταπληκτικό τοπίο με την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.

Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή είναι από την Άνοιξη μέχρι και το Φθινόπωρο. Ανάλογα την εποχή, οι εικόνες του τοπίου εναλλάσσονται, με τη μόνη σταθερά να παραμένει το δέος που προκαλούν τα πλατάνια και τον θαυμασμό που προσφέρει ο καταρράκτης.

 

 

Address:

Πλατανιά
Πλατανιά
470 46
Ελλάδα