Λίμνη Πουρναρίου

 

Τα νερά από τον ποταμό Άραχθο και των παραπόταμών του που ξεκινούν από τα όρη Λάκμος, Μιτσικέλι, Μαυροβούνι και βέβαια από την οροσειρά των Τζουμέρκων, «ποτίζουν» τις δύο υπέροχες τεχνητές λίμνες Πουρναρίου (μικρή και μεγάλη) που δημιουργήθηκαν το 1981 με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος.

Σε υψόμετρο 140 μέτρων, αυτές οι λίμνες αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κι αξιοθαύμαστα σημεία του Δήμου Νικολάου Σκουφά.
Η μεγάλη λίμνη έχει συνολική έκταση 18,233 χλμ2, μέγιστο μήκος 17,730 χλμ. και μέγιστο πλάτος 7,360 χλμ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 80, με αφορμή την κατασκευή του φράγματος και φυσικά της λίμνης, ο τοπικός οικισμός εγκαταλείφθηκε και τα νερά σκέπασαν ένα μέρος του.

Η πτώση της στάθμης της μεγάλης λίμνης που γίνεται ανά περιόδους, αποκαλύπτει κάποια παλιά κτίρια δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό που εξιτάρει τη φαντασία των επισκεπτών.

H ιχθυοπανίδα είναι αξιοσημείωτη καθώς αν και πρόκειται για τεχνητή λίμνη, στα νερά της φιλοξενούνται κυπρίνοι, στρωσίδια, πινδοβίνοι, μπριάνες, λιάρες, μουστακάτοι, τυλιανοί, άγριες πέστροφες, χέλια αλλά και ψευδοφοξίνοι (Pseudophoxinus stymphalicus), είδος που δεν εμφανίζεται σε άλλον ταμιευτήρα στην Ελλάδα!

Καταφύγιο στην περιοχή βρίσκει επίσης ένα πλήθος πτηνών όπως νυχτοκόρακες, πρασινοκέφαλες πάπιες, αλκυόνες, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ποταμοσφυριχτές που σχηματίζουν την πλούσια σε ορνιθοπανίδα λίστα της λίμνης Πουρναρίου.

Για την πρόσβαση στη λίμνη ακολουθούμε τον δρόμο Άρτα – Πέτα κατευθυνόμενοι προς Μελάτες. Πανοραμικά, στο βάθος δεξιά, η οροσειρά των Τζουμέρκων παραμένει σταθερό σημείο στον ορίζοντα και αποτελεί μια αξέχαστη εικόνα για τους εκδρομείς.

Όσο πλησιάζει κανείς προς τη λίμνη, από το ύψος της γέφυρας Μελάτων και μετά, το Μεσογειακό τοπίο αρχίζει να διανθίζεται με υγρόφιλα είδη φυτών και δέντρων όπως τα πλατάνια, ενώ οι κουτσουπιές δεσπόζουν σε όλη τη
διαδρομή.

Αν επισκεφθεί κάποιος την περιοχή χειμώνα προς άνοιξη, θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει στα απέναντι κάθετα πρανή της λίμνης, μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση, δημιουργούν
ένα τοπίο μοναδικής σύνθεσης και ξεχωριστής ομορφιάς.

Φωτογραφίες: Δήμος Ν. Σκουφάς, Δημήτρης Παπαρούνης, Αριστοτέλης Παπαπάνος, Σοφία Αναγνωστάκη, Βαγγέλης Κουσούλας, Λεωνίδας Ηλίας Δελλής, Μαρία Τσιατάλη, Debis travel, Ορειβατικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ξηροβουνίου Αράχθου Άρτας, Trekking.gr, 

Address:

Λίμνη Πουρναρίου
471 00
Ελλάδα