Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σελλάδων αποτελούσε το Καθολικό της Μονής και καταστράφηκε ολοσχερώς το 1822, μετά τη Μάχη του Πέτα για να ανοικοδομηθεί από πιστούς της περιοχής το 1877.
Η εκκλησία είναι τρίκλιτη θολωτή βασιλική με τρούλο. Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο που διασώζει την ιστορία του μικρού αυτού χωριού.

Χτίστηκε με τη βοήθεια όλων των κατοίκων και του Μητροπολίτη Άρτας, Σεραφείμ Ξενόπουλου, ο οποίος απάλλαξε με πολλούς κόπους ένα μέρος των κτισμάτων της μονής από τα κατακτητικά χέρια του Απτούλ εφέντη των Ιωαννίνων που κατείχε το χωριό.

Σκαμμένο κάτω από το μοναστήρι, την περίοδο της τουρκοκρατίας, υπήρχε το κρυφό σχολειό και η είσοδος του ήταν από πηγάδι που βρίσκονταν στο κέντρο της αυλής. Σε αυτό διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα ο Ιδρυτής της Φιλικής Εταιρίας Νικόλαος Σκουφάς από τον Κωνσταντίνο Γεροστάθη.

Στην ιερά μονή υπήρχαν κτισμένα κελιά που φιλοξενούσαν τους επισκέπτες καθώς και στάβλοι για τα ζώα. Αυτά πυρπολήθηκαν από τους Τούρκους. Πολλοί αγωνιστές του 1821, όπως ο Κατσαντώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Μπακόλας, ο Κουτελίδας και άλλοι επισκέπτονταν το μοναστήρι.

Σήμερα, η μονή χρησιμοποιείται ως ναός και εκεί φυλάσσονται άγια λείψανα όπως η τίμια κάρα του Άγιου Ιωάννη του Ελεήμονος, πατριάρχη Αλεξάνδρειας του θαυματουργού. Εσωτερικά ο ναός, εκτός από το ιερό, δεν έχει γραπτό διάκοσμο. Πρόσφατα κατασκευάστηκε περίτεχνο λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο.

Address:

Unnamed Road, Sellades 470 40, Ελλάδα