Φράγμα Πουρναρίου
Το φράγμα Πουρναρίου Ι και ΙΙ είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας επένδυσης στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 70. Ήταν μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα έργα της μεταπολίτευσης σε όλη την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1966-1972 έγιναν οι πρώτες έρευνες και μελέτες για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων διαφόρων ποταμών μαζί και του Αράχθου.
Η τελική απόφαση ήταν ότι μπορεί να κατασκευαστεί ένα φράγμα και στον Άραχθο ποταμό.
Για να γίνει αυτό, κατά την περίοδο κατασκευής του φράγματος (1976-1980) ο ποταμός είχε εκτραπεί σε μια σήραγγα πού είχε κατασκευαστεί για να γίνουν οι εργασίες θεμελίωσης του φράγματος εντός της κοίτης του ποταμού.
Ή σήραγγα ήταν πεταλοειδούς διατομής, με εσωτερική διάμετρο 10.5 μ. και είχε μήκος 700 μέτρων περίπου.
Η θεμελίωση τού υδροηλεκτρικού έργου της ΔΕΗ και ουσιαστικά ή έναρξη κατασκευής του φράγματος έγινε στις 12/9/1975 παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού Παναγής Παππαληγούρας, ο Υπουργός Βιομηχανίας Κωνσταντίνος Κωνοφάγος, ο Υφυπουργός Βιομηχανίας Δημήτριος Καραϊσκάκης και άλλοι επίσημοι.
Για την ολοκλήρωση του φράγματος, οι εργασίες του οποίου κράτησαν 6 χρόνια, χρειάστηκε να μεταφερθούν χιλιάδες κυβικά φυσικών υλικών.
Στις 10 Ιανουαρίου 1981 μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του, έγινε ή οριστική έμφραξη της σήραγγας και έτσι ξεκίνησε να γεμίζει πλέον ο ταμιευτήρας και να δημιουργείται η τεχνίτη λίμνη Πουρναρίου.
Δύο μήνες αργότερα, στο 10 Μαρτίου 1981, ετέθη σε δοκιμαστική λειτουργία η πρώτη μονάδα και ακολούθησαν τα επίσημα εγκαίνια στις 29/3/1981 τα οποία έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πρόεδρος πλέον της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η λειτουργία των επόμενων δύο μονάδων ξεκίνησε τον Μάιο και τον Ιούλιο του 1981 αντίστοιχα.
Το μεγάλο φράγμα Πουρνάρι Ι βρίσκεται σε απόσταση 3ων περίπου χιλιμέτρων από το Πέτα, την έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά και 4,5 χιλιόμετρα πάνω από την Άρτα. Η κατασκευή του έγινε για κυρίως για λόγους παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις αιχμές ενεργειακής ζήτησης, την ανάσχεση πλημμυρών και την αποθήκευση νερού για τις αρδευτικές ανάγκες του κάμπου.
Λίγο πιο χαμηλά κατασκευάσθηκε το φράγμα Πουρνάρι ΙΙ για να παίζει ρυθμιστικό ρόλο, ώστε να υπάρχει μια μόνιμη ροή νερού στην κοίτη του ποταμού ακόμα και το καλοκαίρι.
Να σημειωθεί πως το Πουρνάρι Ι αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα στην Ελλάδα (μετά από αυτό του Μόρνου) και το δεύτερο στα Βαλκάνια, σε όγκο.
Το φράγμα είναι συνολικού όγκου 9.000.000 μ2 . Η ονομαστική στέψη του βρίσκετε σε ύψος 128μ και το μέγιστο ύψος του από την θεμελίωση του πυρήνα φτάνει στα 107μ. Το πλάτος του στην κορυφή υπερβαίνει τα 10μ και το πλάτος του φράγματος στην βάση του (φυσική κοίτη του ποταμού) είναι 450μ. Το μήκος του φράγματος στην κορυφή είναι 580μ.
Το συγκρότημα εργοστασίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνει τρεις κατακόρυφες μονάδες στροβίλων francis ύψους πτώσεως μελέτης 68 μ. και ονομαστικής ισχύος παραγωγής 100mw η κάθε μια.
Η λίμνη έχει επιφάνεια 18.3 τ.χλμ., μέγιστο μήκος τα 17.7 χλμ. και μέγιστο πλάτος τα 7.3 χλμ
Τα κύρια χαρακτηριστικά του ταμιευτήρα είναι ο μέγιστος όγκος αποθηκεύσεως των 865 εκατομμυρίων μ3, η ανώτατη στάθμη πλημμυρών είναι στα 126μ και η ανώτατη και κατώτατη στάθμη λειτουργίας για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι σε υψόμετρο 120μ και 100μ αντίστοιχα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πολλοί οικισμοί που ήταν στο ποτάμι εγκαταλείφθηκαν και στη συνέχεια , κατακλύστηκαν από τα νερά της λίμνης.
Κτίρια του παλαιού οικισμού της Κάτω Καλεντίνης μάλιστα, όταν υπάρχει πτώση της στάθμης της λίμνης, αποκαλύπτονται δημιουργώντας ένα απόκοσμο αλλά και θεαματικό περιβάλλον.
VIDEOS
Πηγή: http://www.avarchive.gr
Πηγή: http://www.avarchive.gr
Φράγμα Πουρναρίου Άρτας
Άρτα
471 00
Ελλάδα