Άραχθος ποταμός

 

Ο Άραχθος ποταμός είναι ο όγδοος μεγαλύτερος της Ελλάδας με συνολικό μήκος 135 χιλιόμετρα. Οι πηγές του ξεκινούν από την Πίνδο και συγκεκριμένα από τα Δυτικά του όρους Λάκμου στη θέση Οξυά του Δεσπότη, σε υψόμετρο 1.700 μ.

Κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» του διαποτίζεται από αρκετούς παραπόταμους καθώς, μεταξύ άλλων, δέχεται τα νερά του Βάρδα, του Ζαγορίτικου του Μετσοβίτικου και Καλαρίτικου, οι οποίοι τον μεταμορφώνουν σε έναν από τους πιο όμορφους και ζωντανούς υδάτινους «οργανισμούς» της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, διασχίζει δύο νομούς της Ηπείρου (Ιωάννινα και Άρτα) περνώντας από βαθιές κοίτες μεταξύ των Τζουμέρκων και του Ξεροβουνίου, πριν φτάσει στην πεδιάδα της Άρτας, για να εκβάλλει στη συνέχεια στον Αμβρακικό κόλπο, στη θέση Αλυκή.

Ο Άραχθος αποτελεί ένα ακόμη στολίδι του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Τα νερά του διασχίζουν την περιοχή μας, προσδίδοντάς της μια μοναδική φυσιογνωμία. Εκτός του ότι αποτελεί πηγή δημιουργίας της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου, δίνει ταυτόχρονα
πνοή στην τοπική οικονομία βοηθώντας να ποτιστούν οι πλούσιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κάμπο μας.

Και ο Άραχθος φυσικά σφύζει από ζωή!
Οι βίδρες είναι σχεδόν παντού, από κοντά και οι ενυδρίδες, ενώ στα νερά του, σε διάφορα τμήματα, φιλοξενούνται τουλάχιστον 20 είδη, με σημαντικότερα τη ενδημική αραχθοβελονίτσα τα χέλια, τις μπριάνες, τα γριβάδια, τους, θεσπρωτικούς πελασγούς, τις ιονικές πέστροφες, και τους ποταμοκέφαλους Παμβώτιδας.

Στις όχθες του θα συναντήσει κανείς μεταξύ πολλών άλλων λοφιοφόρους τρίτωνες, σαλαμάνδρες, πρασινόφρυνους, γραικοβάτραχους, λιμνοβάτραχους, κονάκια, σαύρες της Ρούμελης, τρανόσαυρες, , σαΐτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, , δεντρογαλιές και οχιές.

Δεν είναι σπάνιο επίσης, να δει κανείς, κυρίως σε ορεινά σημεία του ποταμού, αρκούδες, λύκους, ζαρκάδια, αγριόγατους, αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, νυφίτσες και σκίουρους, να ξεδιψάνε με τα νερά του.

Όσον αφορά στην ορνιθοπανίδα του, και αυτή είναι εντυπωσιακή.
Στις όχθες του μπορεί κανείς να παρατηρήσει κανείς ανάλογα με την περιοχή, νεροκότσυφες, χρυσαετούς, σπάνιους ασπροπάρηδες, γερακίνες, φιδαετούς, , σαΐνια, πετρίτες, ξεφτέρια, , μπούφους, κουκουβάγιες, σταχτοσουσουράδες, αηδόνια, γαλαζοπαπαδίτσες, φάσσες, λευκούς πελαργούς, , μιλτοχελίδονα, αλκυόνες, και πολλά άλλα είδη πτηνών.

Στο μεγαλύτερο τμήμα του, ο Άραχθος καλύπτεται από μεγάλα παρόχθια δάση με ιτιές, λεύκες, πλατάνια, σκλήθρα, σφενδάμια και πικροκαστανιές, Τα βουνά και οι λόφοι γύρω από τον ποταμό είναι γεμάτοι από όμορφα και σπάνια λουλούδια.

Γυρνώντας πιο πίσω στο χρόνο, θα βρούμε πολλές αναφορές στον ποταμό μας. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστός με το όνομα Ίναχος ενώ ο Στράβων τον αναφέρει ως Άρατθον, και ο Λυκόφρων τον ονομάζει Άραιτον.
Ο Άραχθος όμως έχει συνδεθεί ιδιαίτερα και με τη νεότερη ελληνική ιστορία.
Όταν το 1881 έγινε η προσάρτηση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου στο Βασίλειο της Ελλάδος, ο ποταμός απετέλεσε το ΒΔ. γεωγραφικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει τα όσα του προσφέρει αυτός ο πανέμορφος ποταμός. Στο δήμο μας, το παραποτάμιο πάρκο στο Νεοχώρι αποτελεί σημείο αναφοράς. Πρόκειται για μια έκταση που προσφέρει υπέροχες στιγμές χαλάρωσης, με τον Άραχθο να κυλά σε ήρεμους ρυθμούς, οδεύοντας προς τον τελικό του προορισμό ο οποίος βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά.

 

 

 

Address:

Άραχθος Ποταμός
Ελλάδα