Αμβρακικός Κόλπος

 

Λίμνη, ποτάμι, βουνό και θάλασσα.
Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά έχει τα πάντα!
Ο Αμβρακικός Κόλπος, στα βόρειο-δυτικά του, βρέχει τα παράλια του Δήμου Νικολάου Σκουφά χαρίζοντας μια μοναδική φυσιογνωμία όσον αφορά στη μορφολογία και το τοπίο που συνθέτει την περιοχή μας.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας και είναι ένα από τα εθνικά πάρκα της χώρας μας, με τεράστια οικολογική σημασία.
Το όλο σύμπλεγμα 450 τ.χλμ. μοιάζει με μικρογραφία της Μεσογείου κι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χειμερινά καταφύγια υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών.
Σε αυτόν καταλήγουν τα νερά των ποταμών Βωβού, Άραχθου και Λούρου.

Να σημειωθεί επίσης, πως ο Αμβρακικός, συγκεντρώνει τουλάχιστον 20 ακέραιες λιμνοθάλασσες, τις περισσότερες από κάθε άλλο μέρος στην Ελλάδα!
Μια θάλασσα από λίμνες θα μπορούσε να πει κανείς.

Στον Αμβρακικό συναντώνται ρινοδέλφινα (ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 150), θαλάσσιες χελώνες, ακόμη και σαλάχια. Όσον αφορά στα υπόλοιπα είδη, τα νερά του φιλοξενούν οξύρρυγχους (είδος προς εξαφάνιση), χέλια, γαρίδες, κέφαλους, γοβιούς, κουτσομούρες, σαρδέλες, μαλάκια, αχινούς και πολλά άλλα.

Ιδιαίτερα πλούσια είναι όμως και η ορνιθοπανίδα του. Με τον αργυροπελεκάνο να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Αμβρακικού, οι ερωδιοί οι κορμοράνοι και τα φλαμίνγκο αποτελούν ένα εντυπωσιακό μα συνάμα μικρό δείγμα των πουλιών που φιλοξενούνται στην περιοχή.
Υπολογίζεται πως πάνω από 250 ειδών πτηνών, βρίσκουν μόνιμο ή προσωρινό καταφύγιο εκεί, μεταξύ των οποίων και 75 είδη που είναι σπάνια ή θεωρούνται απειλούμενα όπως για παράδειγμα οι χρυσαετοί, οι κραυγαετοί, οι φιδαετοί, οι σταυραετοί, οι χαλκόκοτες, οι βαλτόπαπιες,οι μπούφοι, οι αλκυόνες, οι νυχτοκόρακες, οι καλαμόκιρκοι και οι πορφυροτσικνιές.

Οι πιο εύκολοι τρόποι για να φτάσει κανείς στις όχθες του Αμβρακικού, από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά, είναι να κατευθυνθεί προς την παραλία Ράμμα που ανήκει στον δήμο μας, ή να ακολουθήσει τον δρόμο που οδηγεί στην Κόπραινα.
Μια περιήγηση στα παράλιά του, θα αποζημιώσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, καθώς το τοπίο είναι αξιοθαύμαστο.

 

Address:

Αμβρακικός Κόλπος
Ελλάδα