Στις 3 Μαρτίου του 1943, στο Φωτεινό Άρτας, έπεσε το σκοτάδι.
Εκείνη την ημέρα, λίγο πριν ξημερώσει, ένα ιταλικό τάγμα πάνοπλων στρατιωτών από το Κομπότι περικύκλωσε το Φωτεινό των 80 σπιτιών και των 300 κατοίκων. Σφαίρα δεν έπεσε ούτε μια. Η έφοδος έπιασε τον κόσμο στον ύπνο. Οι Ιταλοί εισέβαλαν στα σπίτια και υπό την απειλή των όπλων συγκέντρωσαν τον αντρικό πληθυσμό και τον οδήγησαν στην κορφή του χωριού, στον Άη Απόστολο.

Εκεί, ξεκίνησαν τις ανακρίσεις, απειλώντας και βασανίζοντας τους άοπλους αιχμαλώτους τους.
Όταν είδαν ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες που ήθελαν, πήραν 60 ομήρους και τους μετέφεραν στην βάση τους που ήταν στο Κομπότι.

Εκεί έκαναν την πρώτη εκτέλεση. Ήταν η Τριάδα Κασσελούρη 45 ετών, μητέρα 4 ανήλικων παιδιών και έγκυος. Την εκτέλεσαν στη θέση «Πύργο». Στη συνέχεια εκτέλεσαν τον Δημήτρη Σιάκα 48 ετών, πατέρα εννέα παιδιών, αφού πρώτα τον βασάνισαν επί ένα 7ήμερο.
Μέσα στις επόμενες ημέρες οι άνανδροι κατακτητές δολοφόνησαν άλλους τρεις ανθρώπους κατόπιν φρικτών βασανιστηρίων αφού τους περιέφεραν από το ένα ανακριτικό κέντρο στο άλλο.
Αρχικά, εκτέλεσαν στις Κιρκιζάτες τον Θωμά Πανέτα, 41 χρονών, πατέρα 5 παιδιών. Τον Γιώργο Καραθάνο στα 35 του, πατέρα δυο ανήλικων παιδιών, τον εκτέλεσαν στην Φιλιππιάδα και στο τέλος σκότωσαν και τον Νίκο Πανέτα 25 ετών στους Κωστακιούς της Άρτας.

Παρά τις φρικτές τους πράξεις, οι Ιταλοί, ποτέ δε βρήκαν τις αποδείξεις που έψαχναν για τη δράση των ανταρτών. Τους υπόλοιπους ομήρους τους απελευθέρωσαν τελικά σταδιακά μέχρι τις 20 Μαρτίου.

 

Κάθε χρόνο, στο χωριό, την 1η Κυριακή του Μάρτη, πραγματοποιείται εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων από τους φασίστες κατακτητές.