Δήμος Νικολάου Σκουφά
  • English
  • Ελληνικά
Δήμος Νικολάου Σκουφά

Νικόλαος Σκουφάς

Το 1779 στο Κομπότι, γεννήθηκε ο Νικόλαος Σκουφάς, ο οποίος στο μέλλον θα έβαζε τις βάσεις για την ίδρυση της «Φιλικής Εταιρίας» η οποία διαδραμάτισε άκρως σημαντικό ρόλο, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της επανάστασης.

Ο πατέρας του λεγόταν Κουμπάρος αλλά ο ίδιος ασχολούμενος με την κατασκευή σκούφων (πίλων) έλαβε αργότερα το προσωνύμιο Σκουφάς, με το οποίο και έγινε γνωστός.
Το 1813 άφησε την ιδιαίτερη πατρίδα του, και μετακινήθηκε στην Οδησσό προσπαθώντας να αναπτύξει εκεί την επαγγελματική του καριέρα. Μέσα του όμως, έκαιγε η άσβεστη η δίψα για την λευτεριά της Ελλάδας.

Το όνειρό του για μια επαναστατική οργάνωση, βρήκε ανταπόκριση τελικά, και μετά από πρότασή του, ιδρύθηκε το 1814 η «Φιλική Εταιρία», ανήμερα του Τιμίου Σταυρού.

Ο ίδιος, με συνεργάτες τους Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο, έδωσαν «σάρκα και οστά» στην σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις της τότε εποχής.

Οι τρεις τους, έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου που άναψε, τη φλόγα της Επανάστασης του 1821.

Για τον Νικόλαο Σκουφά, η «Φιλική Εταιρία», ήταν όπως ακριβώς την είχε φανταστεί. Μια δυναμική ομάδα, από αληθινά παθιασμένους πατριώτες, και με τον τρόπο δράσης της, να έχει όλα τα χαρακτηριστικά των μυστικιστικών εταιριών του 19ου αιώνα.

Ο Σκουφάς, μεταξύ άλλων, ανέλαβε τη διάδοση και την κατήχηση μελών από το πλήθος των ομογενών της Ρωσίας και μύησε πολλούς από αυτούς, εντάσσοντάς τους στον αγώνα.

Το 1818 με προτροπή του Σκουφά, η έδρα της Φιλικής Εταιρείας μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου συνέχισε να αναπτύσσει τη δράση της στο παρασκήνιο, χωρίς να γίνει αντιληπτή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Νικόλαος Σκουφάς, ήταν ένας από τους ανθρώπους που έδωσε τα πάντα για την Ελλάδα. Μετέφερε στον κόσμο, με όλο του το είναι, την ανάγκη της πατρίδας μας για ελευθερία, και κατάφερε να ενώσει Έλληνες και ξένους για αυτόν τον ιερό σκοπό.

Φιλέλληνες ανά τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, διέδωσαν τις ιδέες του, πρόσφεραν χρήματα, ακόμη και τη ζωή τους, και μπήκαν εν τέλει οι σταθερές βάσεις για τον ξεσηκωμό, που οδήγησε στην πολυπόθητη λευτεριά του έθνους μας, από τον οθωμανικό ζυγό.

Δυστυχώς για τον Νικόλαο Σκουφά, ο ίδιος δεν πρόλαβε να δει το τελικό αποτέλεσμα των προσπαθειών του. Δεν πρόλαβε να δει τα λάβαρα της επανάστασης του 1821 να ανεμίζουν. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, τον οδήγησαν στον θάνατο στις 31 Ιουλίου 1818 στο Μέγα Ρεύμα της Κωνσταντινούπολης.

Οι επόμενες γενιές όμως δεν τον ξέχασαν. Το όνομά του έμεινε για πάντα χαραγμένο, με ολόχρυσά γράμματα στις συνειδήσεις των Ελλήνων. Έμεινε στην ιστορία μας, ως ένας από τους μεγάλους ήρωες, και τη μνήμη του, την τιμάμε μέχρι σήμερα, δύο αιώνες μετά τον θάνατό του.

 


 

Όρκος “Φιλικών”

 

 

   Η σφραγίδα της “Φιλικής Εταιρίας”

 


 

Οι συνεργάτες του με τους οποίους ίδρυσε τη “Φιλική Εταιρία” το 1814,  Αθανάσιος Τσακάλοφ και Εμμανουήλ Ξανθός

      Αθανάσιος Τσακάλοφ

                   Εμμανουήλ Ξανθός

Δήμος Νικολάου Σκουφά