Δήμος Νικολάου Σκουφά
  • English
  • Ελληνικά
Δήμος Νικολάου Σκουφά

Η εκτέλεση των Σελλαδιτών από τους Ναζί

 

Στις Σελλάδες, στις 24 Σεπτεμβρίου 1943, οι Γερμανοί εκτέλεσαν δώδεκα κατοίκους. Την αφορμή για αυτή την αποτρόπαια πράξη, οι Γερμανοί εισβολείς, τη βρήκαν για έναν ασήμαντο λόγο. Λίγες ημέρες πριν, οι αντάρτες που δρούσαν στην περιοχή, προχώρησαν σε μια κίνηση δολιοφθοράς που αποδείχθηκε μοιραία για τους άοπλους κατοίκους του χωριού.

Οι αντάρτες, κατέστρεψαν 12 τηλεφωνικούς στύλους σε μια προσπάθεια να δυσχεράνουν τις προσπάθειες επικοινωνίας των Ναζί που έδρευαν στην περιοχή. Τις συνέπειες όμως αυτής της πράξης δε θα μπορούσε να τις φανταστεί κανένα λογικός άνθρωπος. Σίγουρα κανένας πραγματικός άνθρωπος παρά μόνο δίποδα τέρατα. Η τακτική των Γερμανών να προχωρούν σε αντίποινα για τις απώλειες στρατιωτών τους σε μάχες με τους αντάρτες ήταν γνωστή από τις πρώτες μέρες της εισβολής τους στην Ελλάδα. Για αντίποινα, εκτελούσαν αμάχους και έκαιγαν χωριά.

Στην περιοχή μας, είχαν ήδη διαπράξει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, με την σφαγή 317 αμάχων κάθε ηλικίας στο Κομμένο. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από αυτή τη θηριωδία. Μόλις ένας χρόνος και η Άρτα ακόμα θρηνούσε για αυτές τις ψυχές. Οι Γερμανοί όμως δεν είχαν χορτάσει ακόμα από το αίμα που είχαν χύσει. Έτσι για να εκδικηθούν τους αντάρτες αποφάσισαν να εκτελέσουν έναν κάτοικο για κάθε έναν από τους 12 κατεστραμμένους στύλους.

 

Δώδεκα συνάνθρωποί μας, στήθηκαν στον τοίχο και εκτελέσθηκαν χωρίς ίχνος συμπόνιας. Οι Σελλάδες, μπήκαν έτσι στη μακρά λίστα των ελληνικών χωριών που υπέφεραν και πλήρωσαν με αίμα την αντιστασιακή δράση.

Η αποτρόπαια πράξη των Γερμανών δολοφόνων δεν ξεχάστηκε ποτέ.
Κάθε χρόνο, στο μνημείο που βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού, μέσα σε ένα άλσος με πεύκα, στον περίβολο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γίνονται εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των νεκρών. Σε ένα μάρμαρο, υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα δώδεκα ανθρώπων που εκτελέσθηκαν.

 

Οι Σελλαδίτες που εκτελέστηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου 1943 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, είναι οι:

Βασίλειος Τσουπράς του Κωνσταντίνου (ιερέας, ετών 54),

Χαρίλαος Γιώτης του Κωνσταντίνου (38 ετών),

Ευάγγελος Ζορμπαλάς του Αναστασίου (35 ετών),

Ευθύμιος Ζορμπαλάς του Ιωάννη (49 ετών),

Παναγιώτης Κατσιμπόκης του Χρήστου (39 ετών),

Δημήτριος Σαπρίκης του Χρήστου (37 ετών),

Αθανάσιος Σταύρος του Νικολάου (37 ετών),

Γεώργιος Στεργίου του Ευσταθίου(27 ετών),

Νικόλαος Στεργίου του Κωνσταντίνου (48 ετών),

Δημήτριος Τζουβάνος του Βασιλείου (30 ετών),

Ευάγγελος Τζουβάνος του Βασιλείου (27 ετών),

Σπυρίδων Τζουβάνος του Βασιλείου (21 ετών).

Δήμος Νικολάου Σκουφά