* Μνημείο Πεσόντων Φιλελλήνων Πέτα * Μνημείο Ολοκαυτώματος Κομμένου * Αδριάντας Νικόλαου Σκουφά * Μνημείο Πεσόντων Σελλαδιτών * Μνημείο Πεσόντων στις Συκιές *
Μνημείο Πεσόντων Φιλελλήνων Πέτα
Στην κορυφή του ιστορικού Πέτα, έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά, πάνω σε ένα λόφο με εκπληκτική θέα, υψώνεται το Μνημείο προς τιμήν των Φιλελλήνων.
Το μνημείο είναι αφιερωμένο, στους πολεμιστές από επτά διαφορετικές εθνότητες, που έπεσαν στην μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822, πολεμώντας τις δυνάμεις των κατακτητών τουρκαλβανών.
Εκεί, σε μια μαρμάρινη κρύπτη φυλάσσονται και τα οστά των ηρώων μαχητών.
Δίπλα από το μνημείο βρίσκεται και η επιτύμβια στήλη των Ούγγρων φιλελλήνων που “έπεσαν” στη μάχη, και η οποία είναι δωρεά της Ουγγρικής κυβέρνησης στον Δήμο Νικολάου Σκουφά. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης.
Στον χώρο που φιλοξενείται το μνημείο, υπάρχει μια μικρή πλατεία στην οποία τελούνται κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις εορτασμού των «Φιλελληνίων», τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των αγωνιστών και ηρωικώς πεσόντων Ελλήνων και Φιλελλήνων μαχητών. Κατάθεση στεφάνων επίσης γίνεται και στις Εθνικές Εορτές.
Μνημείο Ολοκαυτώματος Κομμένου
Η σφαγή του Κομμένου ήταν μια από τις πιο αποτρόπαιες και μεγαλύτερες δολοφονίες αμάχων στην ιστορία της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
Διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, στις 16 Αυγούστου 1943, στο χωριό Κομμένο που είναι χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Άραχθου.
Συνολικά 317 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, από τους οποίους 97 νήπια και παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών.
Στο Κομμένο σήμερα, και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία του χωριού, υπάρχει το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες και κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου διεξάγονται οι εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν τους.
Μνημείο Ηρώων Συκεών
Το πρωί της 6ης Οκτωβρίου 1943 μια ομάδα Γερμανών στρατιωτών εισέβαλε στο χωριό Συκιές και ξεκίνησε αμέσως να συγκεντρώνει τους άντρες άνω των 15 χρόνων. Οι κατοχικές δυνάμεις ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για τις απώλειες που είχαν στις διαμάχες τους με τους αντάρτες και ο εύκολος τρόπος ήταν να εκτελούν αμάχους για παραδειγματισμό.
Συνολικά συγκέντρωσαν 100 άτομα άλλα όταν οι κάτοικοι κατάλαβαν τι τους περίμενε άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν. Τελικά οι σφαίρες των Γερμανών πρόλαβαν 35 άτομα.
Σήμερα, στις Συκιές, υπάρχει το Μνημείο των Ηρώων, που είναι αφιερωμένο στους 35 δολοφονηθέντες κατοίκους του χωριού.
Κάθε χρόνο ο Δήμος Νικολάου Σκουφά τη μνήμη τους με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Μνημείο.
Μνημείο Πεσόντων Σελλαδιτών
Στις Σελλάδες στις 24 Σεπτεμβρίου του 1943, οι Γερμανοί εκτέλεσαν δώδεκα κατοίκους, έναν κάτοικο για κάθε έναν από τους 12 τηλεφωνικούς στύλους που κατέστρεψαν οι αντάρτες στην περιοχή.
Η αποτρόπαια πράξη των Γερμανών δεν ξεχάστηκε ποτέ.
Έτσι, κάθε χρόνο, στο μνημείο που βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού, μέσα σε ένα άλσος με πεύκα, στον περίβολο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γίνονται εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των νεκρών.
Σε ένα μάρμαρο, υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα δώδεκα νέων ανθρώπων που εκτελέσθηκαν.
Κομπότι
Κομπότι
470 40
Ελλάδα