Φάρος της Κόπραινας
Ο φάρος της Κόπραινας είναι ένα από τα τοπόσημα του Δήμου Νικολάου Σκουφά, βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή θέση, κι αποτελεί εκτός από στολίδι του Αμβρακικού κόλπου, μέρος της λαμπρής ιστορίας του τόπου μας.
Πρόκειται επίσης για ένα μικρό αρχιτεκτονικό θαύμα καθώς η θεμελίωσή του, (με έναν ειδικό τρόπο πασσαλόμπηξης), ήταν αναγκαία δεδομένου της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους.
Η κατασκευή του κρίθηκε απαραίτητη ώστε να είναι ασφαλή η διέλευση των πλοίων που έπλεαν κοντά στα αβαθή νερά κατευθυνόμενα προς το λιμάνι της Κόπραινας.
Οι εργασίες δημιουργίας του φάρου ξεκίνησαν το 1904, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού, και ολοκληρώθηκαν το 1907.
Η τελική μορφή του κτίσματος ήταν ένας κυλινδρικός πετρόκτιστος πύργος, ύψους εννέα μέτρων, συνδεδεμένος μέσω ενός κλειστού διαδρόμου με το σπίτι του φαροφύλακα.
Έκτοτε, αποτέλεσε μέρος του συμπλέγματος του ιστορικού λιμανιού της Κόπραινας, το οποίο βέβαια είχε πολύ πιο μακρά ιστορία καθώς άνθισε κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής, και συνέχισε να παίζει σημαντικό ρόλο μέχρι και τον 20ο αιώνα.
Ο φάρος, βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου κι έπαψε να λειτουργεί μέχρι και το 1945, όταν κι αποκαταστάθηκε η λειτουργία του.
Από τότε, εξακολουθεί να στέκει μέχρι και σήμερα αγέρωχος στις βόρειες ακτές του Αμβρακικού Κόλπου, κοντά στο σημείο όπου εκβάλλει ο Άραχθος ποταμός.
Το 1985, έγινε η τελευταία λειτουργική μετατροπή του, σε ηλιακό, µε φωτοβολία τα πέντε ναυτικά μίλια.
Η τελευταία αναστήλωση του κτίσματος πραγματοποιήθηκε το 2000, κι από τότε άρχισε να λειτουργεί πλέον ως μουσείο με τα εκθέματά του να φιλοξενούνται στο σπίτι του φαροφύλακα.
Σε αυτά, περιλαμβάνονται εργαλεία και όργανα παλιών φάρων, μηχανισμοί λειτουργίας, αλλά και ορισμένα στοιχεία που αφορούν στην ιστορία της περιοχής.
Από την ταράτσα του μουσείου μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική θέα του υγροβιότοπου του Αμβρακικού κόλπου, την εκβολή του ποταμού Βωβού καθώς και το Δέλτα του Αράχθου. Για να επισκεφτεί κανείς τον Φάρο της Κόπραινας, θα πρέπει να διανύσει ένα πλακόστρωτο μονοπάτι χιλίων τριακοσίων μέτρων περίπου, που έχει αφετηρία τις εγκαταστάσεις του λιμανιού.
Κόπραινα
470 41
Ελλάδα