Αμβρακικός Κόλπος

Ο Αμβρακικός Κόλπος

Ο Αμβρακικός Κόλπος

Ο Αμβρακικός αποτελεί τον μεγαλύτερο κόλπο της Δυτικής Ελλάδας. Συνολικά καταλαμβάνει 405 στρέμματα ενώ οι λιμνοθάλασσες εκτείνονται περίπου σε 61 στρέμματα. Είναι ουσιαστικά μια κλειστή "λεκάνη", όπου η μόνη έξοδος προς το Ιόνιο Πέλαγος είναι ένα στενό πέρασμα πλάτους 600 μέτρων και βάθους 5 μέτρων. Από το κανάλι αυτό, το νερό του κόλπου ανανεώνεται με αργό ρυθμό, ενώ η διαδικασία ανανέωσης παίρνει περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Ο Αμβρακικός Κόλπος οφείλει το όνομά του στην αρχαία Αμβρακία. Η Αμβρακία κατά την αρχαιότητα υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας και ήταν κτισμένη στον ποταμό Άραχθο στην ίδια θέση με τη σημερινή Άρτα. Ήταν η σημαντικότερη αποικία των Κορινθίων στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι μία ζεστή και πλούσια θάλασσα, και

Διαβάστε περισσότερα...

Εξερευνώντας το βιότοπο

Εξερευνώντας το βιότοπο


Κατηφορίζοντας την εθνική οδό από το Αγρίνιο και διασχίζοντας την πόλη της Αμφιλοχίας από τα νότια (βλ. χάρτη, θέση 1 ), αντικρίζουμε για πρώτη φορά τον ομώνυμο όρμο.

Λιμνοθάλασσα Κόφτρα – Παλιομπούκα

Η λιμνοθάλασσα Κόφτρα – Παλιομπούκα, περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με παραδοσιακά διβάρια 5000 στρεμμάτων. Παράγονται  τσιπούρες, κέφαλοι, χέλια και γοβιοί.

Ποταμός Άραχθος

Ο Άραχθος ποταμός βρίσκεται στην ανατολική Ήπειρο και ρέει από τα όρη της Πίνδου έως τον Αμβρακικό Κόλπο. Έχει μήκος 143 χιλιόμετρα και αποτελούσε το φυσικό σύνολο μεταξύ της ελληνικής και οθωμανικής επικράτειας κατά τον 18ο αιώνα.

Ράμμα Παραλία Κομποτίου

Αποτελεί συνέχεια της παραλίας Μενιδίου στον Αμβρακικό Κόλπο και εκτείνεται μέχρι την Κόπραινα.

Στην πίσω πλευρά της παραλίας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Άγριλου.