Μνημεία - Μουσεία

Μνημείο Πεσόντων στη Μάχη του Πέτα

Μνημείο Πεσόντων στη Μάχη του Πέτα

 

Στην κορυφή του Πέτα υψώνεται το Μνημείο στην μνήμη των Φιλελλήνων, από επτά (7) διαφορετικές εθνότητες, που έπεσαν στην μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου 1822.

Ο Υδατόπυργος του Κομμένου

Για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε για την ύδρευση του Κομμένου. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και αντλούσε το νερό από την πηγή που υπάρχει στην περιοχή.

Με πετρελαιοκινητήρα έστελνε το νερό μέσω ενός απλού δικτύου σε συγκεκριμένα σημεία του χωριού, όπου υπήρχαν βρύσες. Από και με τσίγκινα αλλά και πήλινα αγγεία μεταφέρονταν στα σπίτια το νερό.

Το Λαογραφικό Μουσείο Πέτα

Το Λαογραφικό Μουσείο Πέτα

 

        Ιδρύθηκε το 1980 με ιδιωτική πρωτοβουλία του Θεόδωρου Φώτη. Για αρκετά χρόνια στεγάστηκε σε διαμορφωμένο χώρο δίπλα από το μνημείο των Φιλελλήνων.  Σήμερα στεγάζεται στο κέντρο του Πέτα, σε ένα παραδοσιακό, πετρόκτιστο κτήριο, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τον πρώην Δήμο Πέτα στο Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πέτα.

Οι Κούλιες στο Κομπότι (τούρκικα φυλάκια)

Οι Κούλιες στο Κομπότι (τούρκικα φυλάκια)

Είναι κτισμένες κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων, όπως αυτά είχαν καθορισθεί με τη συνθήκη της Ανεξαρτησίας του 1832. Δύο από αυτές (στις θέσεις Πλατύ και Γενιτσάρισσες) σώζονται σε καλή κατάσταση.

  

Το Μνημείο Ηρώων στις Συκιές

Στις Συκιές υπάρχει το Μνημείο των Ηρώων, που είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς κατά την περίοδο της κατοχής.

Ο ανδριάντας του Νικολάου Σκουφά στο Κομπότι

Ο ανδριάντας του Νικολάου Σκουφά στο Κομπότι

Στην Κεντρική Πλατεία του Κομποτίου υψώνεται μεγαλόπρεπος και μνημειακός ανδριάντας του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ, Ιδρυτή και Πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρείας, που γεννήθηκε σ’ αυτόν τον τόπο.