Ιστορία

Η Μάχη του Πέτα

Στις 4 Ιουλίου 1822 σε τούτον τον μικρό αιματοβαμμένο τόπο λατρεύτηκε ο θάνατος. Με την θυσία τους οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες έδωσαν το πραγματικό νόημα στις έννοιες ΙΣΟΝΟΜΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Το ολοκαύτωμα του Κομμένου

16 Αυγούστου 1943

Στις 24 Απριλίου 1941 η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας υπέγραψε την παράδοση της χώρας στο ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας και το φασιστικό της Ιταλίας.

Η Ιστορική Διαδρομή των Σελλάδων

Οι Σελλάδες κατά μία εκδοχή οφείλουν το όνομά τους στους «Σελλούς» κατοίκους της Δωδώνης, απόγονοι των οποίων εγκαταστάθηκαν σ’ αυτή την περιοχή τον 5ο μ..Χ. αιώνα.

Το Κομμένο

Το 1696, το Κομμένο, μαζί με τα χωριά Συκιές, Κόπραινα, Αλήμπεη, που λέγεται σήμερα Ψαθοτόπι, καθώς και με τα χωριά Ηλιάσπεη, Βρύση και Σκάλωμα που δεν υπάρχουν σήμερα

Η Ιστορική Διαδρομή του Φωτεινού

"...Το χωριό μας παλιά λεγόταν "Χώσιανα". Ηρθε όμως μια διαταγή η οποία έλεγε να μετενομασθεί το χωριό μας και σε διάστημα ολίγο και να λάβει νέο όνομα.

Ο Νικόλαος Σκουφάς

Κομπότι Άρτας 1779 - Μέγα Ρεύμα 1819

Πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρείας. Προερχόταν από οικογένεια μεσαίας τάξης και διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στο Κομπότι από έναν μοναχό και στην συνέχεια στην Άρτα με δάσκαλο τον Κ. Δενδραμή.

Η Ιστορική διαδρομή του Κομποτίου

Το Κομπότι διήνυσε μια ιστορική πορεία που μπορεί να έχει αφετηρία τους αρχαίους και τους ελληνιστικούς χρόνους και να φθάνει ως τις μέρες μας, ενώ οι μαρτυρίες που στοιχειοθετούν αυτή την ιστορική αναδρομή είναι πολλές