Ενημέρωση Δημάρχου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Εργο ύδρευσης στη ΔΕ Πέτα    Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στη ΔΕ Κομποτίου   Καθαρισμός αυλάκων στη ΔΕ Αράχθου    Γήπεδο ΔΚ Κομμένου

Κύριοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι

Αγαπητοί συνδημότες

Πέρασαν δυο χρόνια και δέκα μήνες από τότε που η παράταξη μας «Ενωτική Πορεία» με την δική σας ψήφο αναδείχτηκε Δημοτική αρχή. Βαίνουμε προς την συμπλήρωση του τρίτου έτους της θητείας μας και με την ευκαιρία αυτή, αισθάνθηκα την ανάγκη κάνοντας παράλληλα αυτοκριτική να αναφερθώ στα όσα έγιναν αυτούς τους μήνες.

Κάνοντας σήμερα, όπως συνηθίζεται, μια σύντομη αναφορά στα  2.5 χρόνια του «Καλλικρατικού» Δήμου μας, παρότι εντάξαμε έργα αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ (40.000.000,00 €) και έχουμε έτοιμα για ένταξη αλλά τόσα, δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος με την διοικητική μεταρρύθμιση τον «Καλλικράτη».

Και θα καταλάβετε γιατί. 

Ένα Νόμο στον οποίο πολλοί από μας πιστέψαμε και στον οποίο ακουμπήσαμε όλες τις ελπίδες για μια Διοικητική Μεταρρύθμιση, η οποία ήταν αναγκαία για τη χώρα μας και θα μετέτρεπε τους Δήμους μας σε Δήμους οικονομικά, τεχνικά, διοικητικά αυτόνομους, ικανούς να παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον Δημότη.

Δίνονταν τότε πολλές διαβεβαιώσεις, ακούγονταν πολλά λόγια για ενίσχυση των πόρων για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πολλά που μας έκαναν να αισιοδοξούμε, ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα αλλάξουν.

Και οι υποσχέσεις για ενίσχυση των Δήμων (έλεγε ο τότε Υπουργός Εσωτερικών ότι χρειάζονται 4 δις ευρώ) έφεραν μειώσεις.

 • Στα Τακτικά έσοδα κατά 60% μείωση (φτάνουν μόνον για τους μισθούς)

140.000,00 ευρώ είναι η Τακτική μας επιχορήγηση και 18.000,00 ευρώ τα παρακρατηθέντα ενώ, 190.000,00 ευρώ είναι η μισθοδοσία μαζί με τους Παιδικούς και οι ανάγκες του Δήμου ξεπερνούν τις 250.000,00 ευρώ για το ελάχιστο λειτουργικό κόστος.

 • Στις Μικροεπενδύσεις  την λεγόμενη ΣΑΤΑ την οποία χρησιμοποιούμε για μικρά έργα μείωση 80%.

 Ενδεικτικά σας αναφέρω τα νούμερα:

 • 1.101.064,75 € το 2010
 • 700.000,00 € το 2011
 • 400.000,00 € το 2012
 • 400.000,00€ το 2013
 • 200.000,00 € το 2014

Απουσία κάθε Επιχειρησιακού προγράμματος όπως το παλαιό ΕΠΤΑ και το μεταγενέστερο«Θησέας» από το οποίο οι Δήμοι απορρόφησαν με ευκολία  5.540.946,00 ευρώ την τελευταία τετραετία.

Όπως καταλαβαίνετε με μόνη πηγή χρηματοδότησης το ταλαιπωρημένο και απαιτητικό ΕΣΠΑ η προσπάθεια για εξεύρεση πόρων ήταν σχεδόν αδύνατη.

Ο Δήμος μας στα δυόμισι χρόνια της λειτουργίας του κινήθηκε σε ένα αβέβαιο, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό περιβάλλον.

Οι αρμοδιότητες που του έχουν εκχωρηθεί δεν συνοδεύονται με τους ανάλογους πόρους.

Η ύφεση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο και κάθε πρόβλεψη, δεν μπορούσε και δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη καμιά δομή του Ελληνικού κράτους.

Υπονομεύει κάθε σχεδιασμό και αυτό το βιώνουμε όλοι μας, όταν σχεδόν κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα, κάθε ώρα ανατρέπονται Νόμοι, Αποφάσεις, Δομές που μετρούν πολλά χρόνια ζωής.

Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θεσμού και συνολικά της Αυτοδιοίκησης και εμποδίζουν  την προώθηση λύσεων σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Οι ελλείψεις προσωπικού, οι περικοπές μισθών, η εφεδρεία, οι απολύσεις ήταν παράγοντες που προξένησαν αβεβαιότητα και στο στελεχιακό προσωπικό του Δήμου μας. Παρά ταύτα, ανταποκρίθηκε στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντά του.

Και εάν προστεθούν σε όλα αυτά και τα λειτουργικά προβλήματα εγκατάστασης των υπηρεσιών λόγω μη ύπαρξης Δημαρχείου καταλαβαίνετε πόσο κόπος χρειάστηκε για να στήσουμε και να κρατήσουμε όρθιο και ζωντανό αυτόν τον Δήμο.

Από την πλευρά μας καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες τη μεταβατική περίοδο και κατά γενική εκτίμηση το πετύχαμε αυξάνοντας  τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών, περιορίζοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος κατά αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Και γίνεται αμέσως κατανοητό, μέσα από τις δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, πόσο μεγάλη  προσπάθεια καταβάλλαμε ώστε να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των υπηρεσιών, χωρίς φυσικά, να επιβαρύνουμε ούτε μια δραχμή τους δημότες μας.

Βέβαια, ακόμη και σήμερα, αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα, καθώς δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι αρμοδιότητες και ο τρόπος άσκησης των καθηκόντων  που προβλέπει ο «Καλλικράτης».

Για παράδειγμα, 200 αρμοδιότητες έρχονται άμεσα στους Δήμους, χωρίς φυσικά τους ανάλογους πόρους και το ανάλογο προσωπικό.

Ο δρόμος που πατάμε όπως καταλαβαίνετε δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ο Δήμος μας έχει προβλήματα που απαιτούν λύσεις και δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ και οι συνεργάτες μου, αγωνιζόμαστε σκληρά για τη βελτίωσή του σε όλα τα  επίπεδα και τα πρώτα αποτελέσματα ήδη έχουν έρθει.

Τίποτα όμως αγαπητοί φίλοι δεν είναι τυχαίο.

Τίποτα πλέον δεν μας χαρίζετε.

Για όλα χρειάζεται συστηματική δουλειά, μεγάλη προσπάθεια και καθημερινός αγώνας.

Σ’ αυτές τις δυσλειτουργίες και την γενικότερη οικονομική αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν προστεθεί και το βάρος  παλαιότερων υποχρεώσεων, (υπολογίζονται περίπου 400.000,00 ευρώ) μπορείτε να φανταστείτε την μεγάλη προσπάθεια που απαιτήθηκε, για να αισθάνομαι  ικανοποιημένος γι’ αυτά που καταφέραμε μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά δεν αποτελούν, βεβαίως, εύκολες δικαιολογίες. Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω κάτι, την πραγματικότητα αναφέρω. Κινούμενοι, συνεπώς, μέσα σε αυτό το γενικό περιβάλλον, κάτω από συνθήκες που οι άλλοι διαμόρφωσαν, οφείλαμε να λειτουργήσουμε με τον πιο δυναμικό και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και το κάναμε.

Και θα μου επιτρέψετε αγαπητοί συνδημότες επιγραφικά και πολύ σύντομα να κάνω μια αναφορά σε όλα αυτά που καταφέραμε.

Στα δυόμισι χρόνια που πέρασαν ο Δήμος είχε συνεργασία σχεδόν με όλους τους Φορείς και πρώτα και κύρια με τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων όπου καθορίστηκαν τα πλαίσια δράσεων και αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ανάμεσα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται η απόκτηση Δημοτικής συνείδησης, που χωρίς αυτή Δήμος δεν υπάρχει. Για την απόκτησή της οργανώθηκαν κοινές εκδρομές, εκμάθηση κολύμβησης μικρών παιδιών, κοινές πολιτιστικές δραστηριότητες, ενθάρρυνση συνεργασιών κτλ.

Οι ανισότητες μεταξύ των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων κυρίως:

 • στα ανταποδοτικά που είχαν καθορίσει οι Καποδιστριακοί Δήμοι και η ήπια προσαρμογή αυτών,
 • στην οργάνωση του Δήμου όπως:
  • Η Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου με σύγχρονο οργανόγραμμα.
  • Η ανασυγκρότηση και σύνταξη του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.
  • Η οργάνωση Οικονομικής και Ταμειακής Υπηρεσίας.
  • Η οργάνωση Τεχνικής Υπηρεσίας.
  • Η στελέχωση Πολεοδομίας.
  • Το Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα, η αποτίμηση της περιουσίας των Δ.Ε. Πέτα και Κομμένου και ο έλεγχος από Ορκωτούς λογιστές.
  • Η σύνταξη και ψήφιση  καινούργιων κανονισμών (Ύδρευσης, Καθαριότητας, Κανονισμό λειτουργίας πλατειών και πεζόδρομων).
 • στην αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού,
 • στην αξιοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού,
 • στην επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης,
 • στην διαχείριση των αποβλήτων, Υγρών και Στερεών,
 • στην εξυπηρέτηση όλων των Δημοτών στον τόπο κατοικίας των,
 • στην καθημερινότητα και
 • στην δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης 

αποτέλεσαν για μας προτεραιότητα.

Κινηθήκαμε μεθοδικά και συγκροτημένα για την προώθηση τόσο της απορρόφησης, όσο και της προετοιμασίας ώριμων προτάσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένταξη.

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πολύ καλή πορεία μας.

Ο Δήμος μας στα δυόμισι αυτά χρόνια που διανύσαμε δεν «κρύφτηκε» με παρεμβάσεις και δελτία τύπου. Στάθηκε δίπλα στον αγρότη, τον ψαρά, τον κτηνοτρόφο, τον βιοπαλαιστή, δίπλα στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες και με καθημερινό αγώνα, έγινε διεκδικητικός και πρωτοπόρος στο Νομό μας και από Δήμος τερατούργημα κατέστη πρότυπο για πολλούς άλλους.

Ο Δήμος μας στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας του έδρασε με απόλυτο σεβασμό των Τοπικών κοινωνιών λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και τις απόψεις των Τοπικών φορέων και κοινωνιών.

Χάραξε ένα διεκδικητικό πλαίσιο και προώθησε πολλές μελέτες για συμμετοχή του σε πιλοτικά-καινοτόμα προγράμματα όπως:

 1. Η πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση οκτώ (8) σχολείων του Δήμου μας, προϋπολογισμού 1.765.867,70 €.
 2. Η πρόταση για εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου Συκεών και εγκατάσταση συστήματος αβαθούς γεωθερμίας σε Δημοτικά κτίρια.
 3. Η πρόταση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε Δημοτικά κτίρια κλπ.

Αρκετές δε δράσεις μας και πρωτοβουλίες, αποτέλεσαν πρότυπο για άλλους Δήμους πράγμα που δείχνει την ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε σε οργανωτικό επίπεδο και αποτελεσματικότητα.

Αποτελεσματικότητα η οποία φαίνεται ξεκάθαρα από το μέγεθος των προτάσεων για ένταξη έργων που ξεπερνούν τις 20.

 • Η αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας από το Δήμο μας όπως το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας, το πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ  -  ΤΟΠΣΑ, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου καθώς και το πρόγραμμα για ανέργους άνω των 55 ετών δημιούργησαν θέσεις εργασίας και έδωσαν την δυνατότητα σε πολλούς συνδημότες κάθε ηλικίας να απασχοληθούν παίρνοντας οικονομική ανάσα, σαφώς και δεν ήταν τυχαία.
 • Το «Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων» που υπήρξε σημαντική βοήθεια για αρκετούς δημότες στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

image10

 • Οι εξετάσεις μυοσκελετικών παθήσεων (σκολίωση - κύφωση - λόρδωση κ.α.) σε όλα τα σχολεία του Δήμου.
 • Η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Δία βίου Μάθησης με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
 • Το μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) για τη διοργάνωση τριών (3) ιστορικών επιστημονικών συνεδρίων στο Πέτα, στο Κομπότι και στο Κομμένο και η επιτυχής διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα τον «Φιλελληνισμό» που έγινε αρχές Ιουλίου του 2013. 
 • Η παροχή υπηρεσιών ασύρματου ΙΝΤΕΡΝΕΤ σε όλα τα Αγροτικά Ιατρεία που έδωσε τη δυνατότητα στους Ιατρούς να συνεχίσουν ομαλά την συνταγογράφιση.
 • Η δημιουργία σύγχρονου Αγροτικού Ιατρείου για την εξυπηρέτηση της Δ.Κ. Νεοχωρίου.
 • Τα καλοκαιρινά μπάνια και άλλα πολλά

image11

δείχνουν την ευαισθητοποίηση του Δήμου μας για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Ενώ παράλληλα με όλα αυτά και εκμεταλλευόμενοι την μοναδική πηγή χρηματοδότησης στην οποία δεν είχαμε δικαίωμα ένταξης λόγω μη Διαχειριστικής Επάρκειας, με την βοήθεια του Δήμου Ζηρού εντάξαμε έργα πολλών εκατομμυρίων.

Η Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Πέτα προϋπολογισμού 4.040.000,00 ευρώ(1,5 δις δραχμές) που με τις απαραίτητες αλλαγές δίνει πλέον οριστική λύση και στα χρόνια προβλήματα ύδρευσης του Πέτα αλλά και των οικισμών Κλειστού, Νεοχωρακίου, Αμφιθέας, Αγίων Αναργύρων ολοκληρώθηκε και σίγουρα ούτε τυχαίο, ούτε δεδομένο είναι, όπως κάποιοι προσπαθούν να περάσουν, αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, στοχευμένων δράσεων και σωστών επιλογών στον κατάλληλο χρόνο.

image12

 

image13   image14

Ο Βιολογικός Καθαρισμός και η Αποχέτευση για το Πέτα, τον Άγιο Δημήτριο, το Κομπότι και τις Σελλάδες προϋπολογισμού 18.500.000,00 ευρώ, όνειρο πολλών ετών γίνεται πραγματικότητα.

image16   image15

image18   image17

image19

Ο Βιολογικός Καθαρισμός και η Αποχέτευση για τη Δημοτική Ενότητα Αράχθου (Νεοχώρι -  Παχυκάλαμος - Ακροποταμιά), δημοπρατείται σύντομα στα 15.500.000,00 ευρώ.

Και χρειάστηκε αγαπητοί συνδημότες σκληρός αγώνας και μεγάλη προσπάθεια τόσο για την ένταξη, αλλά και για την αποφυγή  απένταξης όλων αυτών των έργων όπως έγινε με άλλους μεγαλύτερους Δήμους στα πλαίσια της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Πιστέψτε με δεν ήταν εύκολο.

 • Αρχίζουν σύντομα οι εργασίες για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο Νεοχώρι από το βενζινάδικο Κόκλα έως τον υδατόπυργο προϋπολογισμού 1.100.000,00 ευρώ μαζί βέβαια με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, προστατεύοντας έτσι  την υγειά των δημοτών και δίνοντας λύση σ’ ένα πρόβλημα που άλλοι δήμοι έλυσαν αρκετές δεκαετίες πριν.
 • Έγινε αποκατάσταση του ΧΑΔΑ (Σκουπιδότοπος) στην Παλιοκόπραια του Νεοχωρίου.

image21   image20

 • Ολοκληρώθηκε το έργο Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στον Κεντρικό Αγωγό της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής συνολικού προϋπολογισμού 120.000,00 ευρώ και οι κάτοικοι της περιοχής πίνουν πλέον άφοβα το νερό του δικτύου.

image22

 • Εντάχθηκε στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013» και δημοπρατήθηκε η κατασκευή πεζοδρομίου από το Νεοχώρι προς την Ακροποταμιά προϋπολογισμού 150.000,00 ευρώ.
 • Εντάχθηκε στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013» και δημοπρατήθηκε η κατασκευή μονοπατιού από το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αράχθου, από τα κτίρια δηλαδή της Κόπραινας μέχρι το Φάρο προϋπολογισμού 100.000,00 ευρώ.
 • Στο ίδιο πρόγραμμα το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αλιείας 2007-2013» εντάχθηκε η διαμόρφωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων οικισμού Κομμένου προϋπολογισμού360.000,00 ευρώ.
 • Δυο ακόμη έργα εντάχθηκαν στο «Επιχειρησιακό πρόγραμμα Προσέγγισης 2007-2013» με ενδιάμεσο φορέα την ΕΤΑΝΑΜ:
  1. Καθαρισμός χειμάρρων και στραγγιστικών αυλακών Κομποτίου προϋπολογισμού80.000,00 ευρώ.
  2. Αποκατάσταση αγωγών τάφρων και κατασκευή αγωγών Δ.Ε. Κομποτίου προϋπολογισμού103.349,98 ευρώ.

Ενώ στο ίδιο πρόγραμμα υποβλήθηκαν άλλες τρεις προτάσεις οι οποίες πήραν προένταξη.

  1. Προμήθεια οργάνων για δημιουργία φιλαρμονικής προϋπολογισμού 20.000,00 ευρώ.
  2. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας πεδινής περιοχής Κομποτίου προϋπολογισμού 95.000,00 ευρώ.
  3. Βελτίωση αγροτικών δρόμων προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις Δ.Ε. Κομποτίου προϋπολογισμού 97.500,00 ευρώ.

Δώσαμε λύση σχεδόν σε όλα τα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετώπιζαν τα χωριά του πρώην Δήμου Αράχθου και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων του ορεινού όγκου του Δήμου μας που παρότι κάναμε πολλές παρεμβάσεις συνεχίζουν να έχουν μικροπροβλήματα (Κλειστό, Ζυγός, Μαρκινιάδα, Μέγκλα Γκένια, Μελάτες). Ετοιμάζονται οι απαραίτητες μελέτες.

Περιληπτικά σας αναφέρω τι κάναμε:

Κατασκευή αγωγού για την ύδρευση του Αγίου Δημητρίου και κατασκευή αγωγού για την ύδρευση των Άνω Αγίων Αναργύρων προϋπολογισμού 105.000,00 ευρώ.

Τοποθέτηση πιεστικών για την ύδρευση των οικισμών της Τ.Κ. Μαρκινιάδας, στους υδατόπυργους της Ακροποταμιάς και της Αγίας Παρασκευής και εγκατάσταση νέου μοτέρ στο αντλιοστάσιο του Αγίου Γεωργίου.

image23   image24

Αντικατάσταση μεγάλων κομματιών δικτύου, κατασκευή φρεατίων και τοποθέτηση βανών καθαρισμού στην Ακροποταμιά, την Αγία Παρασκευή και τα Κολομόδια.

Ενώ ήδη υλοποιείται η τοποθέτηση βανών καθαρισμού και στο Νεοχώρι δίνοντας έτσι την δυνατότητα καθαρισμού του δικτύου.

Και να σημειώσω εδώ μιας και μιλάμε για την ύδρευση ότι  γίνονται τακτικές αναλύσεις και έλεγχοι στο νερό και μπορώ να σας διαβεβαιώσω για την άριστη ποιότητα του νερού που πίνουμε.

Η Δημιουργία και λειτουργία με επιτυχία του Παιδικού Σταθμού στον Ανθότοπο της Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής και η κατασκευή του Παιδικού Σταθμού στο Πέτα προϋπολογισμού 325.000,00 ευρώ αποτελούν σημαντική κοινωνική παροχή για νέα ζευγάρια που θα μπορούν να αφήσουν σε ασφαλές μέρος τα παιδιά τους και να εργαστούν καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες της οικογένειας.

image25   image26

Σημαντικό στήριγμα για τις εργαζόμενες μητέρες, αλλά και προθάλαμο κοινωνικοποίησης των παιδιών και της εισαγωγής τους στη μάθηση και τη γνώση.

Έγινε αγορά οικοπέδου για το Νεκροταφείο στο Πέτα και ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες μελέτες για την αδειοδότηση και τη λειτουργία του και συνεχίζονται οι εργασίες για το νεκροταφείο Σελλάδων.

Ολοκληρώνεται η Πράξη Εφαρμογής του Πέτα.

Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και η τοποθέτηση οργάνων άθλησης ενηλίκων  στα «Σωκήπια» του Κομποτίου και οργάνων για τις παιδικούς σταθμούς από το Πράσινο Ταμείο και το Πρόγραμμα «Οικογενειακή εναρμόνιση» προϋπολογισμού 125.000,00 ευρώ.

image27

Ολοκληρώθηκε η προμήθεια σύγχρονου υποστηρικτικού εξοπλισμού για τα Τμήματα Ένταξης έξι (6) σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, στον οποίο περιλαμβάνονται διαδραστικοί πίνακες διδασκαλίας, μαγνητικοί πίνακες, φορητοί Η/Υ, δάπεδα δραστηριοτήτων, μουσικά όργανα κ.α. προϋπολογισμού 50.000,00 ευρώ.

Ο εν λόγω εξοπλισμός πιστεύεται ότι θα  συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή εξατομικευμένων προγραμμάτων διδασκαλίας,  υποβοηθώντας,  καθ’ αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, το εκπαιδευτικό έργο που παρέχεται στους μαθητές που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα GRETA σε συνεργασία με τους Ιταλούς εταίρους μέσα από το οποίο προβλέπεται η τοποθέτηση κεραιών για βελτίωση της παροχής Internet και η τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινάκων ανακοινώσεων προϋπολογισμού 130.000,00 ευρώ.

Κατασκευάζεται το έργο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΜΦΙΘΕΑΣ» προϋπολογισμού 319.800,00ευρώ και αρχίζουν οι εργασίες τις επόμενες μέρες.

image28

image29

Επιπλέον, ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας πραγματοποιήθηκε με την ένταξη της πράξης «Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου Νικολάου Σκουφά» προϋπολογισμού 758.295,00 ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος», όπου περιλαμβάνεται και η προμήθεια 4 απορριμματοφόρων, 500 κάδων και ενός ανατρεπόμενου οχήματος με μηχανισμό ανύψωσης.

Ενώ για τις ανάγκες του Δήμου αγοράστηκαν δυο μικρά αγροτικά αυτοκίνητα.

Ακόμη, τοποθετήθηκαν κάδοι ανακύκλωσης μέσω της σύμβασης συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε., και γινόμαστε από τους πρώτους Δήμους της Ηπείρου που αρχίζουν το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και φυσικά όλα αυτά χωρίς να επιβαρυνθούν οι Δημότες ή ο Δήμος.

image30

image31

Οι έγκυρες ενέργειές μας και οι συμπληρωματικές μελέτες κατασκευής του γηπέδου Νεοχωρίου, καθώς επίσης και οι  συμπληρωματικές πιστώσεις μας έδωσαν τη δυνατότητα  να κατασκευάσουμε ένα ωραίο γήπεδο το οποίο βέβαια χρήζει βελτιώσεων όπως όλα μας τα γήπεδα (το ίδιο ισχύει και για το γήπεδο Κυράτσας), ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμο και το γήπεδο Μεγάρχης.

Ακόμη ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες το γήπεδο 5x5 του Κομμένου και θα είναι έτοιμο για χρήση.

image32

Είναι έτοιμες οι μελέτες για το Νταμάρι, την Κορακοφωλιά, τον Κεντρικό δρόμο Νεοχωρίου, την πλατεία Αγίας Παρασκευής, την πλατεία Μεγάρχης, την πλατεία Συκεών, τον Κόμβο Κομποτίου, το Πάρκο Σελλάδων, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Πέτα και την αναπαλαίωση του κτιρίου στο Κομμένο για χρήση μουσείου.

Ενώ από την Περιφέρεια ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την κατασκευή του Κόμβου Νεοχωρίου και του δρόμου Περάνθη - Κομπότι καθώς επίσης και ο καθαρισμός κεντρικών αποστραγγιστικών  τάφρων.

Κύριες και Κύριοι,

Φροντίσαμε το νοικοκύρεμα γενικά του Δήμου κάνοντας διανοίξεις δρόμων, κατασκευή τοιχίων, τεχνικά όμβριων υδάτων, αναπλάσεις σε πολλά σημεία του Δήμου, βελτίωση αγροτικής και εσωτερικής οδοποιίας, με σεβασμό πάντα τη φυσιογνωμία του τόπου μας.

image33   image34

Στάσεις λεωφορείων, παγκάκια, κάτοπτρα, προστατευτικά κάγκελα, σημάνσεις, διαγραμμίσεις δρόμων, κάδοι σκουπιδιών, καθαριότητα, συντήρηση πρασίνου και γηπέδων.

image35

Επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού, τοποθέτηση ΑΤΜ για την εξυπηρέτηση των δημοτών στο Νεοχώρι, μεταφορά βαρέων αντικειμένων αποτελούν την άμεση και δραστική παρέμβαση του Δήμου σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και σε όλη την έκταση και των 14 Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Δεκάδες μικρά έργα υλοποιήθηκαν από ίδιους πόρους ΣΑΤΑ σε όλα τα χωριά μας προϋπολογισμού 1.700.000,00 ευρώ.

Ενώ σε εξέλιξη είναι εργολαβία 200.000,00 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την βελτίωση των δρόμων του Δήμου μας.

Και όλα αυτά χωρίς καμία αναπροσαρμογή τελών ή πρόσθεση φόρων.

Αγαπητοί συνδημότες,

Δεν είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι έχουν δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα.

Ο Δήμος μας έχει ακόμη τεράστια προβλήματα τα οποία απαιτούν λύσεις.

Σας διαβεβαιώνω όμως ότι εγώ και οι συνεργάτες μου, αγωνιζόμαστε σκληρά για την επίλυση τους.

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος μας προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, αλλάζει την φυσιογνωμία του και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε νέα ευκαιρία, που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε τις ανάλογες  προοπτικές ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε και έχοντας μηδαμινούς πόρους από το κράτος, δε σταματά να αναζητά συνεχώς και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Είμαστε πλέον εξοπλισμένοι με Διαχειριστική και Τεχνική επάρκεια και με μια Τεχνική Υπηρεσία άρτια εξοπλισμένη και άψογα καταρτισμένη μπαίνουμε στη νέα δύσκολη για την χώρα μας εποχή, με πλήρη οργάνωση, με δυνατότητες και πλεονεκτήματα.

Όλα αυτά  μας εξοπλίζουν με την απαιτούμενη ετοιμότητα για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την αξιοποίηση ευκαιριών που θα μας παρουσιασθούν.

Παράλληλα, διαμορφώνουμε τις άμεσες προτεραιότητες καθώς και τους μελλοντικούς στόχους για τους οποίους από τώρα συστηματικά εργαζόμαστε.

Κυρίες και κύριοι,

Η προσπάθειά μας δεν σταματάει εδώ. Ακούραστοι συνεχίζουμε  με διάθεση για προσφορά, όρεξη για δουλειά, φιλόδοξους στόχους και καθημερινό αγώνα για το καλό του Δήμου μας. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Σας ευχαριστώ.

Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά

Ευστάθιος Γιαννούλης

Πρόσφατα Άρθρα