Μήνυμα της δημάρχου κ. Ροζίνας Βαβέτση για τη συμπλήρωση 198 χρόνων απο τη Mάχη του Πέτα (4 ιουλίου 1822).

maxi peta

"Η θυσία των Φιλελλήνων στη μάχη του Πέτα, σημάδεψε τον Εθνικό μας αγώνα του 1821, όσο ελάχιστα γεγονότα εκείνη την εποχή.

Γι αυτό και οι ήρωες του Πέτα έκαναν πράξη τις πανανθρώπινες αξίες της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης τότε , σε μια εποχή που το αγωνιζόμενο Ελληνικό Έθνος έδωσε των υπέρ πάντων αγώνα της λευτεριάς η του θανάτου.


Τότε που οι ορίζοντες της Ευρώπης ηταν βαρείς και σκοτεινοί και η διπλωματία του Μέτερνιχ δέσποζε της Ευρώπης και κάθε απελευθερωτικό κίνημα ήταν καταδικασμένο.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση του σκότους και της απελπισίας, των θριάμβων και των θλίψεων, εκατομμύρια Ευρωπαίων στρέφουν με συμπόνια και θαυμασμό τα βλέμματα τους εδώ, σε τούτους τους βράχους που μόνοι και άοπλοι οι Έλληνες, ορθώναν την αδάμαστη ψυχή τους εναντίον της βαρβαρότητας.

Τιμητική προφυλακή ολων αυτών υπήρξαν οι βετεράνοι των Ευρωπαϊκών πολέμων, οι ευγενείς ιππότες και φλογεροί ιδεολόγοι, οι μεγάλοι πολέμαρχοι και οι δοξασμένοι στρατηγοί. Οι γενναίοι που ήρθαν εδω, στα καταφρονεμένα χώματα της σκλαβωμένης Ελλάδας να δώσουν το παρόν στο προσκλητήριο του αγώνα.

Η 4η Ιουλίου του 1822 δεν ήταν ενα απλό ιστορικό γεγονός με τις φυσικές συνέπειες της νίκης η της ήττας. Ήταν μια θυσία εθελοντική με ξεχωριστή διάσταση, η οποία οδηγήθηκε από το Αθάνατο Ελληνικό πνεύμα που γέννησε τις πανανθρώπινες ιδέες και αξίες για να εγείρει τις ψυχές των Ελλήνων και φιλελλήνων, οι οποίοι ήρθαν στο Πέτα να στήσουν με την θυσία τους το τρόπαιο της ελευθεριας.

Η θυσία στο Πέτα δεν υπήρξε μάταιη. Έσπειρε τον Φιλελληνισμό στις καρδιές των Ευρωπαίων και ξεσηκώθηκαν οι λαοί, ξεπέρασαν τις κυβερνήσεις τους και έδωσαν επίσημα το παρόν στο αγωνιζόμενο Ελληνικό έθνος μας.

Στο Πέτα ειναι θαμμένοι φιλέλληνες απο 19 χώρες.
Κάθε Ιουλίο, τιμούμε τη διεθνή αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την ισονομία και την ελευθερία των λαών.

Σήμερα, Κυριακή στις 20:00 στο μνημείο των Φιλελλήνων στο Πέτα θα είμαστε όλοι παρόντες για την επιμνημόσυνη δέηση και το μεγάλο μας Ευχαριστώ".

Ροζίνα Βαβέτση
Δήμαρχος Νικολάου Σκουφα.