Με μια φαντασμαγορική βραδιά ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για  τη συμπλήρωση 200ων ετών από την ιστορική “Μάχη του Πέτα”, με ειδική μνεία στον Πολωνικό Φιλελληνισμό.

Η εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Μάχη του Πέτα πραγματοποιήθηκε στις 27-5-2022 στον αύλειο χώρο του Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου Πέτα, στα πλαίσια της δράσης: «Διοργάνωση 1ου Θεματικού Φεστιβάλ Σύγχρονου Πολιτισμού και Ιστορικής Μνήμης» που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και τον Δήμο Νικολάου Σκουφά, και είχε ως σκοπό να τιμηθούν οι Πολωνοί Φιλέλληνες που θυσιάστηκαν στον χώρο της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:

  • Θεατρικά δρώμενα από μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πέτα που σχετιζόταν με τη ζωή και τη δράση των διοικητών του Τάγματος Φιλελλήνων.
  • Εναπόθεση στον πέτρινο τοίχο του αύλειου χώρου, πέτρινων αναμνηστικών πλακών με χαραγμένα τα ονόματα των Πολωνών Φιλελλήλων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη του Πέτα
  • Εικονική αναπαράσταση της μάχης των Πολωνών Φιλελλήνων στον συγκεκριμένο χώρο
  • Μουσικοχορευτική παράσταση που αναβίωσε χορούς ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης από χορευτές του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Πέτα που ήταν ντυμένοι με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές των Κλεφτών

 

Στην εκδήλωση απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Ροζίνα Βαβέτση, ενώ  την εκδήλωση συντόνισαν ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πέτα κ. ο Στυλιανός Κουτσιμπελας και ο δάσκαλος της 6ης τάξης κ. Ευστάθιος Κακαριάρης, με τα παιδιά να παρουσιάζουν μια θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη «Μάχη του Πέτα» δίνοντας έμφαση στις προσωπικότητες που πρωτοστάτησαν εκείνη την περίοδο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αναπληρωτής αρχηγός αποστολής της Πολωνικής πρεσβείας κ. Tomasz Wiśniewski, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πολωνικής Πρεσβείας, συνταγματάρχης  Jan Kurdziałek, ο βουλευτής Άρτας Χρήστος  Γκόκας ως εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου, οι αντιπεριφερειάρχες  κ.κ Βασίλης Ψαθάς και Δημήτρης Βαρέλης, οι Δήμαρχοι Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής και Γ.  Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος, και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση διεξήχθη από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και το Δημοτικό Σχολείο Πέτα.