Ημερίδα "Νέοι Αγρότες-Υποδομές στα Ορεινά Βοσκοτόπια"

 

 Ημερίδα με θέμα «Νέοι Αγρότες – Υποδομές στα Ορεινά Βοσκοτόπια» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 19:00, στην ιστορική έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά, το Κομμένο. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Δήμο Νικολάου Σκουφά.

     

   Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανοίγοντας την ημερίδα τόνισε μεταξύ άλλων: «Ενημερώνω όλους τους Δήμους και τους ιδιώτες που κατέχουν βοσκήσιμες εκτάσεις να υποβάλλουν αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε να ενταχθούν στα υπό εκπόνηση Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης».

   Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Ευστάθιος Γιαννούλης, ανέφερε: «Είμαστε ένας αγροτικός Δήμος και δίνουμε τεράστια σημασία στα αγροτικά θέματα, για αυτό το λόγο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώσαμε την ημερίδα αυτή για να ενημερώσουμε τους αγρότες για τα επιχειρησιακά προγράμματα που υπάρχουν στην Ήπειρο. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος γιατί βλέπω μία αίθουσα γεμάτη, γεμάτη κυρίως από νέους αγρότες. Ελπίζω να υποβάλουν τις προτάσεις τους, είναι μια ευκαιρία να δώσουμε μία πνοή ανάπτυξης στην αγροτική περιοχή του Δήμου μας.

   Eξήγησα τα προβλήματα που έχει ο κάμπος μας, και αυτά που πρέπει να γίνουν για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, είτε κτηνοτροφικές είτε αγροτικές. Θα πρέπει και εμείς να φροντίσουμε με τη σειρά μας να εκτελέσουμε όλα τα έργα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης».

   Επίσης, τόνισε πως ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, έχει προβλήματα ιδιαίτερα το χειμώνα εξαιτίας των έντονων πλημμυρών, για το λόγο ότι από το Δήμο περνούν όλοι οι χείμαρροι και όλα τα ποτάμια.

  Ο κ. Γιαννούλης, αναφέρθηκε τέλος και στη σπουδαιότητα της συνεργασίας των φορέων, συγκεκριμένα ανέφερε: « Η συνεργασία των φορέων είναι πολύ σημαντική, ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας στην περιοχή μας είναι στάσιμος, με την Ιόνια οδό και με τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νέους αγρότες, η επιχειρηματικότητα σε αυτόν τον τομέα μπορεί να αναπτυχθεί, γιατί έχουμε τον κάμπο, ειδικά στο Δήμο μας ανήκει ένα μεγάλο μέρος του κάμπου, υπάρχει μια πηγή πλούτου, αρκεί όμως να την εκμεταλλευτούμε. Η εκμετάλλευση θα έρθει και με τις υποδομές που φροντίζουμε εμείς ως Δήμος, ως Περιφέρεια».

   Καταληκτική ημερομηνία είναι η 7η Οκτωβρίου 2017, και μετά την παρέλευση αυτής όσοι δεν υποβάλλουν αιτήσεις στις Π.Ε., θα πρέπει να εκπονήσουν μόνοι τους τα σχέδια, σε διαφορετική περίπτωση οι εκτάσεις δεν θα θεωρούνται επιλέξιμες και δεν θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για αυτές.

   Στην ημερίδα παρευρέθησαν επίσης: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας, κ. Βασίλης Ψαθάς, Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο   Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Άρτας, αλλά και πολλοί ιδιώτες που κατέχουν βοσκήσιμες εκτάσεις.

   Επίσης παρόντες και ομιλητές ήταν: ο Αναπλ. Προϊστάμενος Δ/ νσης Οικονομίας κ. Θωμάς Αλεξίου με θέμα «Δεύτερη Πρόσκληση – Εγκατάσταση νέων γεωργών και πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014- 2020» και η Προϊσταμένη ΠΔ Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Χαριτίνη Παπαθανασίου με θέμα «Βοσκοτόπια και επιλεξιμότητα».