ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

ΚΕΔΕ 1-12-2015

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά  Ευστάθιος Γιαννούλης με θέμα «Τα οικονομικά των Δήμων»

   Τη διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας (ύδρευση – αποχέτευση) και της αποκομιδής από όλες τις κρατικές υπηρεσίες, την μη παραλαβή απορριμμάτων από παραχωρησιούχους, τη σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων, τη διακοπή παροχής στοιχείων και πληροφοριών σε κρατικούς φορείς και τον συμψηφισμό των φόρων που πρέπει να αποδοθούν για τα χρέη του Δημοσίου προς τους Δήμους, περιλαμβάνει η φαρέτρα των αντιδράσεων των δήμων της χώρας, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.

    Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των δημάρχων όλης της χώρας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να επιλέξει τις μορφές αντίδρασης, με πρώτη το κλείσιμο των Δήμων και την πορεία στην Bουλή αιρετών και εργαζομένων, την ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού.

   Απαντώντας στο ερώτημα πιθανών αυξήσεων τελών για να καλυφθούν ελλείμματα στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης διακηρύσσει «την άρνησή μας να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη καθ’ υπόδειξη. Οι δημοτικές πολιτικές καθορίζονται μόνο από το κυρίαρχο Δημοτικό Συμβούλιο κι από κανέναν άλλον».

   Στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης καταγράφηκε ο ευρύτατος περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε ποσοστό άνω του 60% και τη μείωση της ΣΑΤΑ, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνταν έργα τοπικής εμβέλειας, κατά 85%. Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις για όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016.

   Το επόμενο έτος, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, προβλέπεται να αποδοθούν στους Δήμους 50% λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. «Αυτό θα προκαλέσει απώλεια εσόδων άνω των 2,5 δισ. ευρώ μόνον για την επόμενη χρονιά, που έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 10 δισ. των προηγούμενων ετών».

   «Με τη δυναμική και μαζική μας παρουσία στείλαμε προς την Κεντρική Εξουσία το ξεκάθαρο μήνυμα, ως εδώ και μη παρέκει. Δεν ανεχόμαστε άλλον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων μας. Δεν θα δεχθούμε πλέον καμία περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργικής και οικονομικής μας αυτοτέλειας. Σε αυτή την άρρωστη κατάσταση πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος».

   Από την πλευρά της κυβέρνησης παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο οποίος δεσμεύτηκε πως όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις της Κεντρικής διοίκησης που αφορούν στον προϋπολογισμό του 2015 θα τηρηθούν μέχρι «ενός ευρώ».

   Ο υπουργός εξήγγειλε την έναρξη των διαδικασιών για τη ριζική θεσμική αλλαγή στην αυτοδιοίκηση και την Κεντρική διοίκηση. Θέλοντας να δώσει έμφαση, ο κ. Κουρουμπλής είπε προς τους δημάρχους πως «εγώ δεν θα επιτρέψω να γίνω καραγκιόζης απέναντί σας. Ότι λέω είναι συμβόλαιο» και δεσμεύτηκε πως μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες.

                                                              

                                                                     Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ

                                                                         ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

 

 

 

Recent Articles