Παλαιά Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Κομποτίου

aigiorgis-kompoti-palia

Οικοδομήθηκε το έτος 1741 μ.Χ. με δαπάνη του άρχοντα Ευσταθίου Γεροστάθη μέσα σε 40 ημέρες, σύμφωνα με το Οθωμανικό Δίκαιο.

Στα χρόνια της δουλείας ήταν το 'κρυφό σχολειό' των Κομποταίων. Εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα κι ο Νικόλαος Σκουφάς από το σοφό δάσκαλο Ευστάθιο Γεροστάθη.

Είναι απλός ναός (τρίκλιτη βασιλική) με αυξημένη σπουδαιότητα λόγω της πλούσιας εικονογράφησής του. Όλες οι επιφάνειες καλύπτονται με αγιογραφίες και παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη και τα Ευαγγέλια. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο με εκτεταμένη διακόσμηση, ενώ πολλές και αξιόλογες είναι και οι φορητές εικόνες του ναού.

Στον αύλειο χώρο του έχει τοποθετηθεί ο τύμβος με τα οστά του Κωνσταντίνου Γεροστάθη που πέθανε στην Κέρκυρα. Στην επιτύμβια στήλη υπάρχει σπάνιο στην Ελλάδα σύμβολο της Φιλικής Εταιρείας. 

Ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας είναι το κωδωνοστάσιο (καμπαναριό) που έχει κτισθεί στα 1922, ύψους 16 μέτρων, εξαιρετικό δείγμα Ζακυνθινής Αρχιτεκτονικής.

Ο Ναός για τον καλλιτεχνικό του διάκοσμο και την εν γένει αξία του κηρύχθηκε το έτος 1969 'Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο'.