Φωτεινιώτικα

Τα "ΦΩΤΕΙΝΙΩΤΙΚΑ" κάθε Αύγουστο, είναι από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής του Φωτεινού,  περιλαμβάνουν παραδοσιακά δρώμενα (παραδοσιακό αλώνισμα με άλογα σε πέτρινο αλώνι), θεατρικές βραδιές

, μουσικές βραδιές νέων, ομιλίες, αθλητικούς αγώνες κλπ, τα οποία κορυφώνονται στις 16 Αυγούστου με μεγάλη μουσική βραδιά.

Παραδοσιακό Αλώνισμα

(Το αλώνισμα - εκείνη την εποχή - ξεκινούσε αρκετά πρωί ή λίγο αργότερα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Στο μέσο του αλωνιού οι άνθρωποι τοποθετούσαν έναν πάσαλο, από όπου επρόκειτο να δέσουν τα άλογα. Έπειτα,  τοποθετούσαν τα "κουντούρια" με τη βρώμη, το σιτάρι ή το κριθάρι με λοξό τρόπο και κατά έναν κυκλικό σχηματισμό. Στη συνέχεια, τα αφεντικά των ζώων τα καθοδηγούσαν με τις φωνές τους προκειμένου εκείνα να αρχίσουν το δικό τους αγώνα.

foteiniotika2
Τα άλογα λοιπόν, έτρεχαν πατώντας πάνω στα κουντούρια με ιδιαίτερη δυσκολία αρχικά και κάπως πιο εύκολα αργότερα. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο αλώνισμα, περίμεναν στο μεταξύ να φυσήξει άνεμος, ώστε με τα δικράνια και το καρπολόι να εξανεμίσουν το άχερο και να μείνει το σιτάρι, το κριθάρι ή η βρώμη. Αυτά τα συγκέντρωναν σε κατάλληλα σακιά, τα οποία μετέφεραν με τα άλογά τους στα σπίτια τους και τα τοποθετούσαν στις αποθήκες τους εξασφαλίζοντας τη σοδειά της επόμενης χρονιάς.

foteiniotika1


Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνταν όλη αυτή η διαδικασία ήταν εξαιρετικά δύσκολες και σκληρές αφού πέρα από την κούραση, οι άνθρωποι έπρεπε να αντιμετωπίσουν και την ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού, ενώ, συγχρόνως, ελάχιστα ήταν τα αγαθά που διέθεταν για να υπομείνουν την ταλαιπωρία του αγώνα τους και της κοπιαστικής τους εργασίας.

Πηγή: Ευάγγελος Κασελούρης (e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)